Drömmer du om den papperslösa bokföringen? Den är inte riktigt här än, men på väg. Numera kan du kasta pappersdokument betydligt tidigare än förr - och bättre kan det bli. Foto: iStock.

När kan jag kasta bokföringen?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vilket års bokföring kan jag kasta den 1 januari 2022 och hur länge ska jag spara kvitton och andra papper? Här får du svaret samt tips på bra böcker om bokföring och ekonomisk redovisning.

Kraven på att spara räkenskapsinformation (det vi kallar bokföring) om sitt företag måste sparas i sju (7) år efter det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Men det innebär för ett företag med räkenskapsår 1 juli-30 juni att räkenskapsinformationen faktiskt måste sparas i 7 år och 6 månader. Bestämmelser om hur lång tid bokföringen måste sparas finns i 7 kap. bokföringslagen.


ANNONS


Så mer konkret är frågan vi alla småföretagare ställer oss vid årsskiftet: Vilket års bokföring kan jag kasta den 1 januari 2022?

Svaret detta år (2022) är att du kan städa bort material som tillhör räkenskapsår som avslutats under 2014 eller tidigare. Ett undantag är ifall du har tvistiga fordringar eller skulder som är äldre än sju år. Då bör du behålla bokföring och annat räkenskapsmaterial om dessa fordringar eller skulder tills de preskriberats (vilket de normalt blir efter tio år).

Hur länge ska scannade kvitton sparas?

Numera har de flesta digital bokföring och scannar alla fakturor och kvitton som inte skickats direkt som pdf:er eller e-fakturor, Så vad gäller för originalen, kan jag kasta dem direkt när de scannats?

Nej, du måste spara pappersdokumentet (kvitto, faktura eller andra underlag till bokföringen). Den mottagna handlingen (pappersdokumentet) får dock förstöras först från och med det fjärde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades.

ANNONS

Här är det dock förändringar på gång. Ett förslag om förenkling av bokföringslagen som skickas på remiss under våren 2022 är att man istället för att spara i fyra år ska kunna slänga (och till och med förstöra) räkenskapsinformation som har scannats direkt, om den ”elektroniska överföringen” har gjorts på ett säkert och korrekt sätt och inte riskerar att försvinna. Med andra ord – den som använder en molnbaserad bokföringstjänst bör uppfylla kraven.

Den som varit företagare i tio eller tjugo år har dock upplevt hur antalet pärmar minskat radikalt i takt med att bokföringen digitaliserats. Om några år kanske vi slipper den helt.

Hur är det med avtal då? Exempelvis utgivningsavtal har av tradition skrivits ut i två eller flera exemplar och alla parter har signerat och sparat sitt exemplar. Men även här finns det digitala alternativ där man kan signera på distans, i vissa fall med bank-ID.

Fotnot: Ett gott råd är att alltid dubbelkolla med din redovisningskonsult eller revisor när du har specifika frågor kring bokföring. Regler och lagar förändras ständigt, liksom tolkningar. Men att läsa på (exempelvis en bok) så att man själv har grundläggande kunskaper gör att du kan ställa bättre frågor – och därmed få rätt svar.

3 boktips om bokföring för småföretag

Det här är en praktisk handbok för både företag och föreningar. Boken innehåller massor av konteringsmallar och exempel som visar hur du bokför olika affärstransaktioner. Ett bra uppslagsverk för alla som ägnar sig åt löpande redovisning. Boken är inte anpassad till K1- eller K3-regelverket. Bokför du enligt K1-regelverket, se boken Bokföring och bokslut i enskild firma.

Bokföringsboken 2022

Bokföringsboken 2022

  • Förlag: Norstedts Juridik
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-18
  • ISBN: 9789139025566

Med bokens utförliga konteringsinstruktioner bokför du rätt direkt vid den löpande bokföringen. Instruktionerna har även anpassats till K2- och K3-reglerna. I boken finns även en omfattande fördjupningsdel som bland annat tar upp bokföring vid omvänd moms exempelvis vid import, hur kontoplanen kan användas för att visa lönsamhet per produkt etc.

Den här boken är skriven för dig som behöver lära dig bokföring från grunden och som saknar förkunskaper. Boken ger dig en stadig teoretisk och praktisk grund att stå på. Då boken utgår från lagar och andra krav på bokföringen blir det tydligt för dig varför olika arbetsmoment ska utföras och varför bokföringen är uppbyggd på ett visst sätt. Bokens tyngdpunkt är löpande bokföring och genom flertalet övningar och ett praktikfall lär du dig att kontera vanligt förekommande affärshändelser. Förutom att vara ett stöd för en nybliven (eller rutinerad) företagare kan boken användas i YH-utbildningar och andra typer av utbildningar där studenterna behöver lära sig både de teoretiska och praktiska grunderna i bokföring.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett femtiotal nya titlar hos Bokinfo. En av dem är Kungen av Pär Hällström som handlar om bordtennis-legenden Jan-Ove Waldner.

🎂 Födelsedagar: Författaren Ellen Mattson (född 1962) fyller år idag. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol 9, i bokform finns för övrigt Inträdestal av Ellen Mattson. Förra hösten kom hon ut med Den svarta månens år.

🚋 Den 22 september är det Internationella bilfria dagen som har uppmärksammats världen över sedan år 2000 genom att bilister uppmanas att inte använda bilen under ett dygn. Finns det en bättre plats att göra det än just i Göteborg där man helst av allt vill undvika att köra bil? Så ska vi då boktipsa om bilböcker eller är det helt ologiskt? En aktuell sådan är Bilar – full gas och nostalgi av Peter Haventon.xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …