Carin Hammarberg debuterar med 1700-talsroman för barn och unga

Carin Hammarberg, debutant. Foto: Thomas Nilsson

Jag har ett starkt intresse för 1700-talet. Det föddes för några år sedan när jag började jobba på Christinehof slott utanför Brösarp på det fagra Österlen. När jag klev in i detta århundrade var jag fast. Läste allt jag kom över och sög i mig information från läromästarna Mia Gröndahl och Gert Lagerstedt.

Så kom tanken på att dela med mig. 1700-talet är populärt bland författare både för vuxna och barn/unga. Men jag hittade ingen roman om en ung adlig flickas liv.

Sagt och gjort, jag började fundera på vem som kunde agera huvudperson. Fann en liten grevinna som det inte var skrivet särskilt mycket om och som det inte finns så mycket fakta om. Hon blev mystisk för mig och efter ett tag så förstod jag att hon var den perfekta gestalten i en roman. Flickan hette Ulrika Fredrika Piper (1732 och 1791). Jag kunde använda min fantasi och den kunskap jag hade om 1700-talet för att skapa en karaktär som speglade livet för en liten grevinna på 1700-talet. Grevinnan Ulla, 12 år snart 13, var född.

I min systers skugga

I min systers skugga

Tjänstefolket neg, bugade och försökte bli osynliga så snart farmor visade sig. Mamma blev alltid orolig i farmors sällskap och pappa sa ja till allt som farmor föreslog. Det var bara Stina och madam Fridh som inte var rädda för henne. Ibland när Stina gjorde upptåg och alla vände sina roade blickar mot henne kunde farmor söka Ullas blick. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL