Debutanten Alicia Stenfors. Foto: Sten Slottner

Alicia Stenfors debuterar med bok om Sovjetunionen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag är invandrare från Ryssland, född och uppväxt i Leningrad i dåvarande Sovjetunionen. Jag läste medicin, gifte mig och arbetade i tjugo år som läkare. Det var inte lätt att klara av det dagliga livet med alla umbäranden som föll på sovjetkvinnornas lott när den kommunistiska ideologin skulle inpräntas.

Min mamma, född 1921, upplevde när kommunisterna tog makten, hur järnridån föll, hur Stalins paranoia tog över och hur människor arresterades och fördes bort. Under kriget bodde hon kvar i det belägrade Leningrad, där svält och död blev vardag. Mamma berättade ofta för mig om sitt liv och hon skrev även dagbok.

Efter Sovjetunionens fall gifte jag om mig med en svensk och flyttade till Sverige. Jag fortsatte arbeta som läkare i femton år och efter pensioneringen började jag skriva den här boken.

Bara de som bott i Sovjet vet hur det verkligen var. Min roman är autofiktion. Alla fakta är äkta, allt som beskrivs i boken har hänt.

Efter revolutionen i Ryssland 1917 tog det kommunistiska partiet ledningen. Nu skulle det ideala klasslösa samhället skapas med hjälp av hårda femårsplaner, kollektivjordbruk, massiv utbyggnad av industrin och inte minst utrensningar. Allt skulle genomföras på rekordtid – och de vanliga männi­skorna fick betala. Läs mer »

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett femtiotal nya titlar hos Bokinfo. En av dem är Kungen av Pär Hällström som handlar om bordtennis-legenden Jan-Ove Waldner.

🎂 Födelsedagar: Författaren Ellen Mattson (född 1962) fyller år idag. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol 9, i bokform finns för övrigt Inträdestal av Ellen Mattson. Förra hösten kom hon ut med Den svarta månens år.

🚋 Den 22 september är det Internationella bilfria dagen som har uppmärksammats världen över sedan år 2000 genom att bilister uppmanas att inte använda bilen under ett dygn. Finns det en bättre plats att göra det än just i Göteborg där man helst av allt vill undvika att köra bil? Så ska vi då boktipsa om bilböcker eller är det helt ologiskt? En aktuell sådan är Bilar – full gas och nostalgi av Peter Haventon.xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …