Alicia Stenfors debuterar med bok om Sovjetunionen

Debutanten Alicia Stenfors. Foto: Sten Slottner

Jag är invandrare från Ryssland, född och uppväxt i Leningrad i dåvarande Sovjetunionen. Jag läste medicin, gifte mig och arbetade i tjugo år som läkare. Det var inte lätt att klara av det dagliga livet med alla umbäranden som föll på sovjetkvinnornas lott när den kommunistiska ideologin skulle inpräntas.

Min mamma, född 1921, upplevde när kommunisterna tog makten, hur järnridån föll, hur Stalins paranoia tog över och hur människor arresterades och fördes bort. Under kriget bodde hon kvar i det belägrade Leningrad, där svält och död blev vardag. Mamma berättade ofta för mig om sitt liv och hon skrev även dagbok.

Efter Sovjetunionens fall gifte jag om mig med en svensk och flyttade till Sverige. Jag fortsatte arbeta som läkare i femton år och efter pensioneringen började jag skriva den här boken.

Bara de som bott i Sovjet vet hur det verkligen var. Min roman är autofiktion. Alla fakta är äkta, allt som beskrivs i boken har hänt.

Efter revolutionen i Ryssland 1917 tog det kommunistiska partiet ledningen. Nu skulle det ideala klasslösa samhället skapas med hjälp av hårda femårsplaner, kollektivjordbruk, massiv utbyggnad av industrin och inte minst utrensningar. Allt skulle genomföras på rekordtid – och de vanliga männi­skorna fick betala. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.