Tungviktsmöte. Foto: iStock.

💰 Miljardkampen – Boktuggs nyhetsbrev #362

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ email

Back to business: VĂ€lkommen tillbaka efter tre veckors julledighet? Eller sĂ„ har du ytterligare nĂ„gra lugna dagar eftersom skolorna kanske inte börjar idag.

För mÄnga Àr detta i alla fall den första riktiga veckan pÄ 2022. Snart börjar den avslutande tvÄan sitta i ryggmÀrgen, kÀnner jag. Vi rivstartar veckan med att tvÄ tungviktare pekar ut riktningen de kommande Ären: Storytel och Egmont.

Nytt Är innebÀr nya goda vanor. HÀr pÄ redaktionen har vi gjort vÄra egna nyÄrslöften och förhoppningsvis kommer det att synas pÄ sajten de kommande veckorna. Inga dramatiska förÀndringar, men som vanligt smÄ justeringar av kursen. Förresten sÄ kan nÄgon eller nÄgra procents förÀndring av kursen för ett flygplan eller en bÄt innebÀra en helt annan destination. NÀstan som skillnaden mellan Nord- och Sydamerika faktiskt. Det fÄr bli Ärets första boktips förresten, 1 %-metoden (Atomic Habits) av James Clear.

Ha nu en skön vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Aktuella erbjudanden (sponsrade lÀnkar)
Bokus: Pocketfrossa 2 för 99 kr
Adlibris: Förboka nya böcker
Bestories.se: VĂ„rens alla boknyheter hittar du hos Bestories.
Akademibokhandeln: Handla online för leverans hem – eller kolla om boken finns i din lokala bokhandel


DAGENS ETTA

Barnfamiljer blir en viktig mÄlgrupp för Storytel i jakten pÄ nya abonnenter. Foto: iStock.

Miljardkampen om vĂ„ra digitala bokhyllor 

TvÄ pressmeddelanden i morse skvallrar om den satsning pÄ digitala böcker som pÄgÄr. Storytel ska satsa mer pÄ exklusivt innehÄll. Egmont pumpar in 70 miljarder i innehÄll (dÀribland digitala böcker).

I fredags meddelade Storytel att köpet av Audiobooks.com slutförts enligt plan och frĂ„n och med nu konsoliderats i koncernen. Det innebĂ€r samtidigt att man tagit ett nytt brygglĂ„n om 500 miljoner kronor som löper ut om tvĂ„ Ă„r (Q1-2023). Storytel betalade 135 miljoner dollar (motsvarande 1 227 Mkr med dagens dollarkurs).

I morse slÀppte Storytel siffrorna för Q4-2021 som du kan lÀsa mer om hÀr eller en lÀngre analys hÀr. Antalet abonnenter fortsÀtter vÀxa liksom streamingintÀkterna. Men gÄr det tillrÀckligt snabbt för krÀsna investerare? Efter att siffrorna pÄ utfallet presenterats pÄ mÄndagsmorgonen föll aktien pÄ börsen frÄn 156 till 144 kr. DÀrefter har den ÄterhÀmtat sig nÄgot.

Ett bolag som inte behöver tÀnka pÄ börsanalytiker Àr Egmont eftersom den danska mediekoncernen Àgs av en stiftelse. Det hindrar dem inte frÄn att sÀtta höga tillvÀxtmÄl. Fram till 2025 tÀnker de öka omsÀttningen till 28 miljarder kronor (jÀmfört med 16 miljarder 2020).

För att nĂ„ dit tĂ€nker de plöja ner astronomiska 70 miljarder kronor i innehĂ„ll (film, tv-serier, nyheter, sport, journalistik, datorspel, tidningar och … böcker). Digitala böcker pekas ut som ett av fem tillvĂ€xtomrĂ„den dĂ€r omsĂ€ttningen ska dubblas. Det Ă€r vĂ€l inte dĂ€r de största summorna investeras, böcker Ă€r som bekant billigare Ă€n film, tv och datorspel.

Storytel nÀmner i sin pressrelease idag att de ska utöka satsningen pÄ exklusivt premiuminnehÄll, med andra ord kan vi rÀkna med fler Storytel Originals framöver. Och kanske blir det fler satsningar som redan frÄn början Àr tÀnkta att fungera pÄ en global marknad.

Samtidigt som vi vet att majoriteten av konsumtionen (förlÄt) i prenumerationstjÀnsterna Àr böcker av lokala författare.ANNONSUPPSNAPPAT

🎧 ZlatanAudio. Zlatan Ibrahimovics nya Adrenalina : mina okĂ€nda berĂ€ttelser Ă€r slĂ€ppt som pappersbok och ebok – men inte ljudbok. Det Ă€r dock ingen PRH-situation. ”Adrenalina kommer att utkomma i ljudboksformatet senare i Ă„r. Just nu diskuterar vi inlĂ€sare”, skriver Albert Bonniers Förlag till Boktugg.

📚 HistorieBĂ€st. Vilken var den bĂ€sta boken om historia förra Ă„ret? NĂ€ttidningen Svensk Historia har plockat ut Ă„tta kandidater och lĂ„ter nu sina lĂ€sare rösta fram Ă…rets bok om svensk historia 2021.

đŸ–šïž TryckLyft. Tryckta pappersböcker ökade för andra Ă„ret i rad i USA, frĂ„n 757,9 miljoner exemplar till 825,7 miljoner exemplar. Om det Ă€r ehandel och lĂ€gre pris eller pandemin som gjort att fler lĂ€st mer vet vi inte. Men sedan 2019 har försĂ€ljningen ökat med hela 132 miljoner exemplar. Döda trĂ€d Ă€r inte dött. (Publishers Weekly)

🔭 SentLĂ„n. En astronomibok pĂ„ danska var sĂ„ spĂ€nnande att lĂ„ntagaren lĂ€mnade in den för sent till biblioteket i Östersund. 30 Ă„r för sent.


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Ibland blir intressanta och lÀsvÀrda nyheter liggande för att vi inte hinner göra en rewrite. HÀr Àr ett uppsamlingsheat.

📈 SĂ€ljsuccĂ©. Pug förlag sĂ„lde slut första upplagan av Investera med rĂ€tt fokus – 15 rĂ„d som tar dig till nĂ€sta nivĂ„ sĂ„lde slut pĂ„ bara nĂ„gra dagar. Efter lĂ„ng vĂ€ntan finns den nu i lager igen och förlaget har Ă€ven bestĂ€llt en tredje tryckning.

🎾 StudioBokhandel. Kyle Burk Ă€r delĂ€gare i bokhandeln Capitol Hill Books och musiker. Under pandemin var bokhandeln stĂ€ngd (tog bara emot bokade besök) och han tog dĂ€rför med sig gitarren dit och började spela in ett album (Death of the Novel) som snart ska finnas pĂ„ Spotify. ”Böcker Ă€r ganska bra pĂ„ att absorbera gitarrljud”, sĂ€ger han. (Dcist)

đŸ“± HalvmiljardlĂ„n. Overdrive lĂ„nade ut över 500 miljoner eböcker under 2021 fördelat pĂ„ 76 000 bibliotek och skolor i 94 lĂ€nder – dĂ€ribland Sverige. Mest utlĂ„nade eboken i vĂ€rlden var De fyra vindarna av Kristin Hannah, fast pĂ„ engelska dĂ„ och den mest utlĂ„nade ljudboken A Promised Land av Barack Obama. Den dĂ€remot finns inte pĂ„ svenska. (Overdrive)

đŸ„Ÿ KinaSorti. Det Ă€r inte bara smĂ„ bokhandlare som pĂ„verkas av Kinas striktare regler. Amazon verkar nu ha slutat sĂ€lja sin Kindle-platta pĂ„ den kinesiska marknaden. Det verkar vara ett resultat av hĂ„rd konkurrens bĂ„de pĂ„ hĂ„rdvara (Boyue, Onyx Boox, iReader, iFlytek, Hanvon mfl) och eböcker (Dangdang, Jingdong, Baidus Zongheng och China Literature) som tagit marknadsandelar. DĂ€remot tyder allt pĂ„ att Amazon fortsĂ€tter tillverka sina Kindle i Kina. (GoodEreader)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


FÖRRA VECKAN

Amerikanska FBI har gripit en medarbetare pÄ förlaget Simon & Schuster. Han anklagas för att ha lurat till sig opublicerade manus. Foto: iStock.

Rubrikerna: Det hĂ€r hĂ€nde förra veckan 

Kort vecka med trettondagsklÀmdag innebar en ganska lugn nyhetsvecka. Eller sÄ var det för att Boktuggs redaktion fortfarande gÄr pÄ halvfart?

Vad hÀnder i bokbranschen under Ärets första dagar? Jo, det bjöds pÄ dramatik nÀr en bokmanustjuv greps pÄ flygplatsen i New York. Han har numera slÀppts mot borgen och nekar till anklagelserna men fÄr inte lÀmna USA (mannen Àr italiensk medborgare men jobbar i London).
 


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

LÀr dig bokbranschen pÄ 5 minuter

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 8000 andra.