Jeanette Bergenstav tipsar om 5 spänningsserier med coola kvinnor i Göteborg

Jeanette Bergenstav, författare och journalist. Foto: Sören Håkanlind

Författaren Jeanette Bergenstav släpper sin debutroman om frilansjournalisten Jennifer i Göteborg och tipsar här om fem andra Göteborgsserier med kvinnor i huvudrollen.

I december 2021 släpptes Syndoffer, Jeanette Bergenstavs första vuxenroman. Det är den första delen i spänningsserien om Jennifer Sundin, en 44-årig frilansjournalist som bor med sin hund på en gammal sliten båt vid det ruffiga området Drömmarnas kaj. 


ANNONS


Jeanette Bergenstav är författare och journalist. Hon har bland annat varit verksam som kriminalreporter och den erfarenheten tar hon med sig i sitt författarskap. Hon har tidigare skrivit barnböcker, inte sällan om hundar.

– Jennifer Sundin och jag har ganska mycket gemensamt, säger Jeanette. Vi har samma yrke, bor på samma adress och har liknande familjekonstellation. Eftersom jag älskar underdogs gav jag henne dessutom det största minuset jag kunde komma på – min egen kropp. Jennifer har drabbats av kronisk foglossning och när boken börjar är hon stelopererad, går med kryckor och äter mer smärtstillande än hon borde. Men hon är inte jag. Det skulle vara betydligt tråkigare att läsa en bok om mig. Jennifer är både modigare, smartare och roligare än vad jag är. Och lite galnare. Medan jag tänker på konsekvenserna så kastar hon sig ut.

Just nu, i boken Syndoffer, mår Jennifer skit eftersom hennes man har lämnat henne och lurat av henne huset. Han har också vänt deras dotter emot henne. Jennifer har, tillsammans med tonårssonen och hunden, flyttat till sin pappas gamla båt vid Drömmarnas kaj i Göteborg. Hon hankar sig fram på att göra lokala knäck för Torslandanytt. När hon råkar kliva rakt in på en brottsplats på Torshammarskolan vaknar den gamla kriminalreportern inom henne. Hon ser ett sätt att tjäna snabba pengar och att slippa tänka på sitt havererade privatliv.

Jeanette kommer från Göteborg och bor idag i stadsdelen Torslanda. I sin bok vill hon ta med läsaren till olika delar av staden.

– Jag älskar Göteborg och som stad är den en perfekt kuliss för en spänningsroman. Det är en stad fylld av arbetarhistoria, kontraster och inspirerande miljöer. Jag har en hel lista över platser jag vill ha med i kommande böcker. Göteborgsmiljön får ta ganska stor plats i min bok och förstärker stämningar, känslor och karaktärer. Dessutom är hela staden fylld av härliga och udda människor.

Göteborg har nyligen blivit utnämnd till Unesco city of literature. Hur är Göteborg som litterär stad? Vilken roll spelar litteraturen i staden?
– Eftersom Göteborg är min hemstad har jag ju svårt att jämföra med andra städer men jag tycker absolut att hela staden har en härligt litterär anda. Alltifrån den årliga litteraturveckan med massor av programpunkter till aktiva bibliotek och självklart Bokmässan. Det görs också en hel del lässatsningar för barn vilket jag tror är viktigt. Vid något tillfälle har jag ställt upp och skrivcoachat ungdomar och det var väldigt utvecklande, förhoppningsvis för dem också. Dessutom har ungdomar chans att söka kultursommarjobb, det har båda mina barn gjort, och det var fantastiska veckor för dem, säger Jeanette och fortsätter:


ANNONS


– Under ganska många år har jag varit förhindrad att delta i olika litteraturevenemang men för mig har faktiskt närheten till havet en stor betydelse. Det poppar alltid upp nya idéer och frön till historier när jag ser ut över havet. Jag vet inte riktigt varför men det är något magiskt med öppet vatten. Kanske är det fler som känner samma sak?

5 tips på spänningsserier med coola kvinnor i Göteborg

1. Kamilla Oresvärd – kriminalkommissarie Stina Seger (Del 1, Minnesbäraren).
Det första liket man hittar i den här spänningsserien ligger inmurat i en källare, i de fina kvarteren i Örgryte. Sedan leder historien oss vidare till både Hisingen, Mölndal och Särö. Det är välskrivna och spännande deckare med mänskliga karaktärer som man snabbt blir vän med.

2. Helene Tursten – kriminalinspektör Irene Huss (Del 1: Den krossade tanghästen)
De klassiska Göteborgsdeckarna om kriminalinspektör Irene Huss har en given plats på listan. Böckerna levererar pålitlig spänning om skilda ämnen varje gång. Jag gillar att vi också får följa Irene Huss privatliv och att hon dessutom har hund. De tio delarna släpps nu som nyinspelade ljudböcker med Angela Kovács som inläsare.

3. Christina Larsson – Louise Olsen, Agenturen (Del 1: Ett livsavgörande beslut)
En ny deckarserie i ett galet högt tempo och med gängkriminalitet som högaktuellt tema. Paret Olsen, Louise (polis) och Max (säkerhetsexpert), hamnar på kollisionskurs med individer som man verkligen inte vill ha något otalt med. För att klara sig undan tvingas de att ta ett – just det – livsavgörande beslut.

4. Mats Ahlstedt – Kriminalkommissarie Fatima Wallinder (Del 1: Den sista vilan).
Mats Ahlstedt är en rutinerad och pålitlig spänningsleverantör. Jag gillar hans Fatima Wallinder som även förekommit i hans tidigare böcker men nu tar ett kliv fram. Fallen är varierade och har ett bra driv och man får också en inblick i hennes privatliv, med man, barn och hund.

5. Ingrid Elfberg – Kriminalinspektör Erika Ekman (Del 1: Tills döden skiljer oss åt)
Polisen Erika Ekman flyttar till avdelningen för grova brott i Göteborg för att undkomma sin misshandlande make. Hon är sårbar och mänsklig men också tuff och envis. I serien tas angelägna ämnen som våld i nära relationer, korruption, grooming och utsattheten med nätdejting upp.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.