Berättarministeriet
Tidigare anställda vid Berättarministeriet vittnar i medierna om en arbetsplats med "ohälsosam tystnadskultur". Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Kritik mot Berättarministeriet från tidigare anställda

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

36 tidigare anställda på stiftelsen Berättarministeriet larmar om missförhållanden. I ett eget upprop och i en artikel i DN berättar de om en arbetsplats med ”ohälsosam tystnadskultur”.

De 36 personer som tidigare har jobbat på Berättarministeriet berättar för Dagens Nyheter om hur de upplevt stress, blivit sjukskrivna och fråntagna arbetsuppgifter om de sade emot eller ifrågasatte ledningen.


ANNONS


– Jag kände inte igen mig själv, jag mådde fruktansvärt dåligt och kände mig paranoid och konstant bevakad, säger Lotta Brandt, som till slut sade upp sig på eget bevåg, till SVT.

Icke-vinstdriven stiftelse

Några av dem vittnar om att de har blivit av med jobbet i samband med sjukskrivning eller föräldraledighet. Enligt uppropet har problemen varit genomgående under de tio år stiftelsen funnits. TT har varit i kontakt med de tidigare anställda som säger att man hoppas att uppropet ska leda till en bättre och tryggare arbetsmiljö för de som jobbar i verksamheten i dag.

ANNONS

Berättarministeriet driver utbildningscenter för barn och unga i utsatta områden i Stockholm och Göteborg. Det är en icke-vinstdriven stiftelse med bidrag från privata och offentliga aktörer.

Arbetsmiljöproblemen beror enligt de tidigare anställda till stor del på ledningen. Generalsekreteraren Dilsa Demirbag-Sten får stark kritik av en del av dem som tidigare har arbetat på stiftelsen.

Dilsa Demirbag-Sten säger till TT att hon och styrelsen har tagit del av uppropet och det som har skrivits i medierna.

– Det är smärtsamt att läsa att en grupp tidigare kollegor vill att Berättarministeriet, som verkar för att de socioekonomiskt mest utsatta barnen ska få en god och jämlik utbildning, läggs ned.

”Fullt förtroende”

Berättarministeriet säger att externa experter nu har anlitats för att göra en genomlysning av verksamhetens systematiska arbetsmiljöarbete. Stiftelsens styrelse skriver till DN att de har ”fullt förtroende för Berättarministeriets ledning och generalsekreterare”.

Berättarministeriet har inget kollektivavtal och många av de anställda har haft tillfälliga kontrakt i projektform, på ett eller ett par år. Arbetsmiljöverket har fått in ett antal anmälningar mot Berättarministeriet, från personer bakom uppropet.

– Vi har ingenting att dölja utan välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning. Det har varit tungt att krishantera de många tidigare och nuvarande medarbetare som inte alls känner igen sig i den bild som ges, och är ledsna över hur Berättarministeriet framställs, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Ann Edliden/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL