Ny Zlatanbiografin är en försäljningsraket i julhandeln. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Zlatan och Gurnah – årets storsäljare bland böcker i julhandeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hårda paket under granen? Zlatan Ibrahimovics ”Adrenalina: Mina okända berättelser” och romanen ”Paradiset” av årets Nobelpristagare, Abdulrazak Gurnah, är två av de mest populära titlarna i julhandeln.

Den nu 40-årige Zlatan Ibrahimovics självbiografi, skriven tillsammans med den italienske journalisten Luigi Garlando, blev på bara ett par veckor en julklappsraket som nu toppar försäljningslistan hos nätbokhandeln Adlibris.


ANNONS


– Den är en solklar etta hos oss, säger försäljningschefen Sakari Luovio,

I Akademibokhandelns butiker ligger i stället årets Nobelpristagare i litteratur i topp, och även hos nätbokhandeln Bokus säljer Abdulrazak Gurnah stort.

– Det är jätteroligt, vid tillkännagivandet var det kanske inte så många som kände till honom. Och jag tror att just ”Paradiset” skär genom frågor som berör vår samtid, mycket kring flyktingskap och vad det gör med människor. Den ligger under granen även hemma hos mig, säger Patrik Övreby, inköps-och sortimentschef på Bokusgruppen.

Den fristående bokhandeln Bokvärlden i Malmö säljer många exemplar inte bara av Paradiset utan också av Gurnahs övriga titlar på svenska, ”Den sista gåvan” och ”Efterliv”. Här är skönlitteraturen den största försäljningskategorin och även Kerstin Ekmans ”Löpa varg” samt nyöversättningen av Natalia Ginzburgs ”Familjelexikon” är populära klappar.

ANNONS

”Nalle Havsöga”

Bland fackböckerna väljer många Mia Kankimäkis Kvinnor jag tänker på om natten och bland barnböckerna Malte Persson och Bill Braggs Nalle Havsöga.

– De här titlarna avspeglar mycket de som vi själva har framhållit som bra böcker. Vi är ju en kvartersbokhandel med många stamkunder, vi har en väldigt levande dialog med kunderna. Det är mycket som sker i den, säger butiksföreståndaren Theresa Benér.

På nätbokhandeln Adlibris säljer fackböckerna alltid mest – så även under julhandeln som hittills i år omfattar över 1,1 miljoner böcker. Sett till hela branschens försäljningssiffror går julhandeln ner något jämfört med i fjol då nätbokhandeln upplevde en extra rush med anledning av de stränga pandemirestriktionerna, berättar Sakari Luovio.

Näst efter den nya Zlatanboken kommer ”Tim : Biografin om Avicii” av Måns Mosesson, följd av psykiatern Anders Hansens nya bok ”Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”. Även ”Haja börsen” av Andra Farhad och Frida Söderlund finns i många paket som kommer från Adlibris.

JK Rowlings gris

Barn- och ungdomsböckerna då? Hos Akademibokhandeln ligger JK Rowlings ”Julegrisen” i topp medan Augustvinnaren ”Nattkorpen” av Johan Rundberg går bäst hos Adlibris. Därefter kommer David Sundins ”Boken som inte ville bli läst” som fanns med på julhandelns topplistor redan i fjol, nu tillsammans med årets uppföljare, ”Boken som verkligen inte ville bli läst”.

Text: Erika Josefsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …