Kulturministerns svar om Svenska Akademiens Ordbok: Inte fått frågan

Jeanette Gustafsdotter (S), kulturminister. Arkivbild: Sören Andersson/TT.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill inte ta ställning till om staten ska gå in och rädda Svenska Akademiens ordbok (SAOB). Det skriver hon i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna.

”Ansvaret för finansieringen av ordboken ligger hos Svenska Akademien och vi har inte fått någon fråga från Svenska akademien angående ordbokens framtida finansiering och kan därför inte ta ställning till frågan”, skriver Jeanette Gustafsdotter i ett mejl till Kulturnyheterna.

Förra veckan stod det klart att Svenska Akademiens ordbok riskerar att gå i graven, då Akademien överväger att upphöra med finansieringen. Ordboken väntas bli färdig under 2023.

Svenska Akademiens ordbok ska inte förväxlas med ordlistan, utan är en historisk ordbok som beskriver all skriven svenska från 1500-talet och framåt. Den första boken, på bokstaven A, gavs ut redan 1893.

Planen har tidigare varit att börja om från början igen och revidera boken, men det tycks helt enkelt blir för dyrt. SAOB har varit en kostsam affär för Akademien – kostnaden ligger på 17 miljoner kronor per år.

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, skrev tidigare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter att Akademien försöker hitta nya finansiärer till SAOB.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.