Fem författare nominerade till Katapultpriset för bästa debut 2021

De nominerade till Katapultpriset 2021: Axel Burenius (foto: Axel Burenius), Aya Kanbar (foto: Nirstedt/litteratur), Sofia Dahlén (foto: Arvida Byström), Nina Pascoal (foto: Emil Malmborg), Quynh Tran (foto: Pressbild).

Skönlitterära sektionen i Sveriges Författarförbund har nominerat fem författare till Katapultpriset som går till 2021 års bästa skönlitterära debut.  

”Bland årets nominerade böcker hittar vi egensinniga uttryck och stilsäkra språkexperiment som rymmer allt från mellanförskap, nyckfulla mödrar och syskonrelationer till det outgrundliga tomrum som döden lämnar”, skriver juryn i ett pressmeddelande.

De nominerade är:

Men vi får vänta ett bra tag innan vi får veta vem vinnaren är. Katapultkvällen, då de nominerade läser ur sina böcker, äger rum i samband med Littfest i Umeå den 17–19 mars 2022. Då offentliggörs även vinnaren.

Om Katapultpriset

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Bland tidigare pristagare finns Alexander Skantze, Cilla Naumann, Ida Börjel och Stina Stoor.

Sponsorer av Katapultpriset är Aftonbladet, Ahlander Agency, Bonnierförlagen, Dagens Nyheter, Expressen, Nordin Agency, Norstedts förlag, Salomonsson Agency, Svenska Dagbladet och Västerbottenkuriren.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.