Årets läsupplevelse 2021 – plats 9: ”Klara och solen” av Kazuo Ishiguro

Årets läsupplevelse 2021 - plats 9: Klara och solen av Kazuo Ishiguro. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Klara och solen av Kazuo Ishiguro kom på plats 9 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Förläggare Maria Såthe från Wahlström & Widstrand …

Klara och solen är Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros senaste roman för vilken han nominerades till Bookerpriset 2021. Boken handlar om Klara, som är en ”artificiell vän”. I romanen skildrar Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?

Boken är översatt av Niclas Hval och gavs ut av Wahlström & Widstrand i mars 2021.

Klara och solen

Klara och solen

Maria Såthe är förläggare på Wahlström & Widstrand och har jobbat med boken.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Översättaren Niclas Hval fick Stiftelsen Natur & Kulturs översättarpris 2021 för bland annat just Klara och solen, vi hade färdigt manus i god tid och en tjänstvillig författare att bolla med så det var en rolig process!

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Kazuo Ishiguro kan som få författare skriva både lättillgängligt och litterärt och har gått hem hos läsarna långt innan Nobelpriset. Han ställer angelägna livsfrågor och lyckas också svara på dem, i Klara och solen frågar han sig vad kärlek är, och han gör det med värme och stor medmänsklighet.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
Eufori av Elin Cullhed! Denna smällkaramell och känslobomb som hamnade i min mailkorg för ett och ett halvt år sedan.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.