Årets läsupplevelse 2021 – plats 10: ”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg

Årets läsupplevelse 2021 - plats 10: Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Fjärilsvägen av Patrik Lundberg kom på plats 10 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Vi ställde ett par frågor till Patrik.

Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor Birgitta Lundberg, och en berättelse om det svenska klassamhället. För boken Fjärilsvägen (Albert Bonniers förlag, 2020) tilldelades Patrik Lundberg Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021 (ett pris han delade med Moa Backe Åstot).

Fjärilsvägen

Fjärilsvägen

Vi fick tag på Patrik Lundberg och bad honom svara på några frågor.

Vad betyder den här boken för dig?
– Allt och ingenting. Romanen är mitt griftetal: Jag fick skriva in min mamma i den svenska litteraturen och ge henne något slags upprättelse. Samtidigt är det en klen tröst eftersom hon inte fick leva det liv hon borde ha fått leva.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
Fjärilsvägen är mer än berättelsen om min mamma. Det är berättelsen om generationer av arbetarkvinnor som har slitit ut sig. Det är också berättelsen om folkhemmets uppgång och fall. Jag tror att alla svenskar, på ett eller annat sätt, berörs av de här frågorna.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Jag gillade diktsamlingen Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan av Lina Arvidsson. Högklassig arbetarlitteratur, skriven med lätt penna.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.