För tredje veckan i rad är Dag Öhrlunds 419 timmar den mest lyssnade och lästa boken på Storytel Sverige. Bild: Storytel.

Storytels förlag dominerar egna topplistan för vecka 49

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För tredje veckan i rad är Dag Öhrlunds 419 timmar den mest lyssnade och lästa boken på Storytel Sverige. Topplistan visar även problemet med att räkna en lucka i en julkalender som en egen titel.

Dag Öhrlunds 419 timmar (inläst av Stefan Sauk) är kvar i topp hos Storytel på topplistan för vecka 49 (6–12 december 2021). Men i övrigt domineras den av Mordnatt råder, tyst det är i husen av Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson (inläst av Fredde Granberg) som har fem av de tio platserna.


ANNONS


Inte nog med det. Skattjakten av humorgruppen IJustWantToBeCool tar tre av de tio platserna. Två bevis på att avsnitt av vad som egentligen är en bok inte borde kunna ta flera platser på samma topplista. Skattjakten-avsnitten är 40 minuter och Mordnatt råder-avsnitten är mellan 20 och 70 minuter.

Dessutom kan vi notera att samtliga tio platser på topplistan innehas av Storytelägda förlag. Lind & Co ingår ju numera i Storytelkoncernen.

  1. 419 timmar, Dag Öhrlund, inläst av Stefan Sauk, Lind & Co
  2. Mordnatt råder, tyst det är i husen, Lucka 6, Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson, inläst av Fredde Granberg, Lind & Co
  3. Mordnatt råder, tyst det är i husen, Lucka 7, Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson, inläst av Fredde Granberg, Lind & Co
  4. Skattjakten, del 1, IJustWantToBeCool, inläst av författarna, Storytel Kids
  5. Mordnatt råder, tyst det är i husen, Lucka 8, Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson, inläst av Fredde Granberg, Lind & Co
  6. Skattjakten, del 2, IJustWantToBeCool, inläst av författarna, Storytel Kids
  7. Syndoffer, Jeanette Bergenstav, inläst av Sofia Berntson, Norstedts
  8. Mordnatt råder, tyst det är i husen, Lucka 9, Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson, inläst av Fredde Granberg, Lind & Co
  9. Skattjakten, del 3, IJustWantToBeCool, inläst av författarna, Storytel Kids
  10. Mordnatt råder, tyst det är i husen, Lucka 1, Mattias Boström och Sofia Rutbäck Eriksson, inläst av Fredde Granberg, Lind & Co

Topplistan baseras på antal avslutade ljud- och e-böcker hos Storytel. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …