Kanarieöarna hyllar Nobelpristagaren José Saramago

José Saramago
På Lanzarote kommer Nobelpristagaren José Saramagos 100-årsjubileum att firas stort under 2022. Arkivbild: Armando Franca/AP/TT.

Nästa år skulle den portugisiske Nobelpristagaren i litteratur José Saramago ha fyllt 100 år. Semesterön Lanzarote, där Saramago levde från 1993 fram till sin död 2010, firar jubileet med att förvandla den soldränkta spanska ön till ett kulturcentrum.

Organisationen José Saramago Foundation, med hans änka Pilar del Río i spetsen, firar med en bokmässa och utställning, ett boksläpp och flera konserter, filmvisningar och event med teman på teater, poesi och dans. Centrum för firandet blir Lanzarote, men även flera andra av Kanarieöarna sluter upp för att hylla författaren.

José Saramago utvecklade en stark känsla och ett ansvar för ön. Hans position som känd författare bidrog även till att ön utnämndes till ett Unesco-skyddat biosfärområde. Tillsammans med konstnären och arkitekten César Manrique är han en av de som spelat en viktig roll i bevarandet av Lanzarotes naturmiljöer.

José Saramago tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL