José Saramago
På Lanzarote kommer Nobelpristagaren José Saramagos 100-årsjubileum att firas stort under 2022. Arkivbild: Armando Franca/AP/TT.

Kanarieöarna hyllar Nobelpristagaren José Saramago

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nästa år skulle den portugisiske Nobelpristagaren i litteratur José Saramago ha fyllt 100 år. Semesterön Lanzarote, där Saramago levde från 1993 fram till sin död 2010, firar jubileet med att förvandla den soldränkta spanska ön till ett kulturcentrum.

Organisationen José Saramago Foundation, med hans änka Pilar del Río i spetsen, firar med en bokmässa och utställning, ett boksläpp och flera konserter, filmvisningar och event med teman på teater, poesi och dans. Centrum för firandet blir Lanzarote, men även flera andra av Kanarieöarna sluter upp för att hylla författaren.

José Saramago utvecklade en stark känsla och ett ansvar för ön. Hans position som känd författare bidrog även till att ön utnämndes till ett Unesco-skyddat biosfärområde. Tillsammans med konstnären och arkitekten César Manrique är han en av de som spelat en viktig roll i bevarandet av Lanzarotes naturmiljöer.

José Saramago tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.