”För gammal” Vargas Llosa väljs in i Franska Akademien

Peruanske författaren Mario Vargas Llosa väljs in i Franska Akademien. Arkivbild: Manu Fernandez/AP/TT.

Franska Akademien väljer in den peruanske författaren Mario Vargas Llosa, trots att han enligt stadgarna är tio år för gammal och aldrig har skrivit litteratur på franska, rapporterar AFP.

Den Nobelprisbelönade författaren är 85 år. För elva år sedan införde Franska Akademien, på grund av ledamöternas höga snittålder, en ändring i sina stadgar där personerna som väljs in får vara max 75 år gamla.

Mario Vargas Llosa är heller inte bosatt i Frankrike utan i Madrid, men har tidigare i sitt liv bott i Paris, skriver Le Monde. Han valdes in med 18 av 22 röster, enligt ett uttalande från Franska Akademien.

Franska Akademien grundades 1635 och delar bland annat ut Goncourtpriset – Frankrikes finaste litteraturpris. I fjol drabbades Akademien av två avhopp och man har haft svårt att hitta ersättare. Efter invalet av Vargas Llosa står fortfarande fem av institutionens 40 stolar tomma.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL