Gudrun Furumarks debutroman handlar om att vara tjej på 90-talet

Debutanten Gudrun Furumark. Foto: Maria Wikström

Pling i luren. Det är min förläggare som undrar om jag har lust att skriva en presentationstext till Boktugg. Tusen tecken i jagform. Hon erbjuder sig att göra det åt mig men avslutar med ”det kanske blir mer naturligt om du gör det själv”. Jag håller med henne och lovar att sno ihop några rader.

Men när jag sätter mig för att skriva känns det allt annat än naturligt. De där åtta åren på universitetet (litteraturvetenskap, filmvetenskap, religionshistoria, psykologprogrammet) har satt sina spår. Att skriva i jagform känns fel, nästan smutsigt. Mina hittills sjutton år som psykolog har säkert också påverkat mig. I god journalföring är ordet jag bannlyst till förmån för det anakronistiska undertecknad. Kanske inte så konstigt att jag ryggar inför ”tusen tecken i jagform”.

I min debutroman, smartare smalare snyggare rikare, förekommer däremot ordet jag ymnigt. Den är till och med skriven i första person. Helt naturligt – när det är ett fiktivt jag går allt mycket lättare.

smartare smalare snyggare rikare

smartare smalare snyggare rikare

Stockholm 1991. Sara står utanför Östra Reals gymnasium, nyinflyttad från Norrköping och inställd på att livet äntligen ska börja. Hennes önskemål är inte orimliga: en enda vän, och en enda kille som kan tänka sig att ligga med henne. När Sara blir handplockad av den excentriska Esmeralda börjar saker äntligen att hända. Men det nya livet blir inte som hon hoppats. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL