Jason Mott får National Book Award 2021 för en helvetes bok

Jason Mott
Jason Mott får National Book Award för "Hell of a Book". Pressbild: Michael Becker.

Den amerikanske författaren Jason Mott har fått National Book Award i den skönlitterära klassen för ”Hell of a book”. Romanen beskrivs som en satirisk skildring av en författare på lanseringsturné, möjligen inspirerad av det som Jason Mott själv upplevde efter sin debutroman ”Återvändarna”, skriver AP.

Den gången skrev han om rasistiskt våld och identitet vilket ledde till rubriker om hans egen barndom.

– Jag skulle vilja dedicera den här utmärkelsen till alla andra galna ungar, till alla outsiders, alla knäppskallar, alla mobbade och till dem som är så konstiga att de inte har något annat val än att bli missförstådda av världen och av dem de har runt sig, sade Mott i sitt tacktal, skriver AP.

National Book Award är ett av USA:s mest prestigefyllda litteraturpriser. Priset för bästa fackbok gick till Tiya Miles för All that she carried: the journey of Ashley’s Sack, a black family keepsake.

Priset för bästa översatta verk gick till franska Elisa Shua Dusapin och hennes översättare Aneesa Abbas Higgins för ”Winter in Sokcho”.

Boktuggs fotnot: Jason Motts debutroman Återvändarna finns utgiven på svenska, däremot inte nya Hell of a book. Återstår att se om priset ändrar på detta.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL