Patrick Radden Keefe får Baillie Gifford-priset 2021 för Smärtans imperium

Patrick Radden Keefe
Patrick Radden Keefe är till vardags reporter på The New Yorker. Foto: Phil Montgomery.

Patrick Radden Keefe får Baillie Gifford-priset 2021 för sin bok Empire of Pain som kommer på svenska våren 2022 med titeln Smärtans imperium. Förutom äran får han 50 000 pund (motsvarande 595 000 kr).

Keefes bok skildrar tre generationer ur familjen Sackler som gjort sig kända för filantropi. De byggde sin förmögenhet på Valium men det var en annan drog som gjorde dem ökända: OxyContin innehåller substansen oxikodon som är narkotikaklassad. Preparatet är kraftigt beroendeframkallande och i USA pågår ett tusental rättsprocesser om medlet. Anhöriga till patienter som dött av överdoser och ansvariga för sjukvården i olika delstater har stämt tillverkarna på grund av att så många dött av överdoser eller blivit beroende av medlet.

Juryn var imponerad av Empire of Pain som bygger på över 200 intervjuer och mängder av research. De hyllar modet att skriva boken men även språket och framför allt ”dess rena framåtdrivande berättarenergi”.

Den 560 sidor tjocka boken kommer på svenska våren 2022 i översättning av Eva Johansson på Albert Bonniers förlag, då med titeln Smärtans imperium.

Patrick Radden Keefe är till vardags reporter på The New Yorker och har tidigare fått The Orwell Prize 2019 för boken Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland.

Baillie Gifford-priset för facklitteratur, tidigare Samuel Johnson-priset, är ett årligt brittiskt bokpris för bästa facklitteratur på engelska. Det grundades 1999 efter att NCR Book Award upphörde.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL