Israeliska kedjor av bokhandlar bojkottar Sally Rooney

Sally Rooney bojkott israel
Sally Rooney har bojkottat israeliska förläggare – och blivit bojkottad tillbaka. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Två av Israels största bokhandelskedjor bojkottar den irländska författaren Sally Rooneys böcker. Anledningen är att hon vägrar tillåta att hennes böcker översätts till hebreiska, skriver BBC.

Sally Rooneys nya roman Vackra värld, var är du släpptes i september på flera språk – men inte hebreiska. Anledningen är att den hyllade författaren vill visa sitt stöd till den pro-palestinska bojkottrörelsen BDS.

Enligt BBC har Sally Rooney sagt att hon var ”väldigt stolt” över att hennes två tidigare böcker har översatts till hebreiska, men att hon ”inte kunde acceptera ett kontrakt med ett israeliskt företag som inte offentligt tar avstånd från apartheid och som inte stödjer det palestinska folkets rättigheter som FN har fastställt”.

Uttalandet har lett till både hyllningar och fördömanden i sociala medier – och nu blir hon alltså själv bojkottad. Det är bokhandlarna Steimatzky och Tzomet Sefarim som nu plockar bort Rooneys böcker ur sitt sortiment – företag som har över 200 butiker runt om i landet.

Israel har länge hävdat att BDS motsätter sig landets existens, och att de är motiverade av antisemitism. De motsätter sig all jämförelse med apartheid som en smutskastningsteknik, enligt BBC.

Rooneys beslut fördömdes bland annat av den israeliska ministern Nachman Shai, som kallade bojkotten för ”antisemitism i ny skepnad”.

Samtidigt menar författaren att det skulle vara ”en ära” att få boken översatt till hebreiska, så länge förlaget delar hennes politiska värderingar.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL