Boktips: Tio böcker för barnens Halloween som du kommer att älska 2021

Halloween - en härligt skrämmande tid på året. Bild: Istockphoto

Vem ska bli rädd i år? Ett av de fina minnen man har kvar från tiden som ung är de där dagarna som kom i oktober – spöken dök upp och gjorde livet lite extra spännande. Visst förtjänar också dagens barn detta? Här är våra bästa boktips till er på ämnet. 

En del traditioner som tillkommer är extra roliga att hålla vid liv – som detta med alla spöken och monster som seglar in över stad och land i höstens gryning. Visst kan det bli lite för mycket ibland, eller rentav för skrämmande, men för de flesta är den här tiden precis vad som behövs när barnen dessutom har ledigt.

Vi tyckte det kunde vara en kul idé att samla ihop både svenska och engelska böcker för de minsta – eller för de som är lite yngre, i alla fall.

Håll till godo – och blir inte allt för rädd.

Boktips: Tio böcker för barnens Halloween som du kommer att älska 2021

1. Sommarskuggan och halloween-buset av Tina Mackic

– Nu räcker det med bus och skuggslem, säger Angelika Prick högt för sig själv.

Förste skuggjägare Angelika Prick är ute på ett viktigt uppdrag: hon ska gömma den magiska Sommarskuggandräkten. Just nu ligger den nedpackad i en tung träkista längst bak i lastutrymmet på hennes bil, och snart kommer den att vara inlåst för alltid!

Sommarskuggan har under flera somrar busat med barn och vuxna i programmet Sommarlov. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Sommarskuggan fulländad! Det får bara inte hända, och det är därför Angelika Prick nu ska se till att dräkten stoppas en gång för alla.

Men på vägen till gömstället händer något märkligt som gör att skuggkistan rullar ut ur Angelika Pricks lastbil och hamnar i staden som alltid doftar kex.

Samtidigt förbereder sig Nordmannaskolan för halloween och den årliga pumpajakten. Nu gäller det att hitta dräkten innan den hittar sin utvalda person. Bästisarna Puck och Sasha utses till skuggjägare och får det viktiga uppdraget: Att stoppa och fånga Sommarskuggan!

Sommarskuggan är en av SVT:s många populära karaktärer. Nu kommer äntligen böckerna om barn tv:s främste busare. Härliga, mysrysliga äventyr skrivna av Tina Mackic, som till vardags skriver tv-manus om just det, Sommarskuggan.

2. Häxor åker buss av Ebba Forslind och Mari Ahokoivu

Häxorna tar över bussen!

”Just när klockan blivit två
åtta häxor kliver på
Buss etthundrasjuttifem
som går hela vägen hem”

Häng med på en helgalen busstur med åtta stökiga häxor! När häxorna och deras katter tagit över bussen finns det inte plats för vare sig laptop-killar eller tanter med rollator. Och chauffören som egentligen slutar klockan fem blir så illa tvungen att köra vidare i skymningen, ända tills häxorna somnar och busschauffören kan pusta ut. I alla fall en liten stund …

Med fartfylld vers och humoristiska illustrationer har Ebba Forslind och Mari Ahokoivu skapat ett härligt äventyr om ett gäng störiga häxor som du kommer att älska!

Häxor åker buss

Häxor åker buss

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-17
  • ISBN: 9789129726947

3. Mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna

Det är fredag i Sagoskogen och Lillebror Kanin ska spendera kvällen med fredagsmys och övernattning hos farmor Kanin. Men mitt i natten vaknar han av ett rysligt skrik. Till sin fasa upptäcker Lillebror att farmor har försvunnit. Hon är puts väck! Kvar finns bara hennes trogne betjänt – en liten sur tomte. Och så finns där förstås alla hotellgäster som övernattar i farmors nyöppnade hemma-hotell (som ligger oroväckande nära den fruktansvärda delen av Sagoskogen).

Vad har hänt med Lillebrors kära farmor och hur ska det gå för honom när han tvingas leta efter henne i hotellrummen bland alla udda nattgäster? Plötsligt står han öga mot öga med en kavalkad av fasansfulla figurer: vindspöken, garderobsmonster, häxor, stora stygga vargen och andra styggelser.
Och för allt i världen – måtte inte Lillebror Kanin komma i närheten av rummet som slukar allting!

Let the ghoulish fun begin!

4. Monster och spöken på äventyr av Alexander Jansson

Följ med på en hisnande resa till andra sidan havet i Alexander Janssons andra egna bilderbok!

Rockys moster Majsan fyller år och ställer till med stort kalas. Resan dit är lång och krånglig, men med sig har Rocky strumpnäsorna Ebba och August och ett helt gäng med spöken och monster. Den brokiga skaran bordar Snillas flygmaskin, redo för fest. Men istället stöter de på det ena hindret efter det andra. Först tappar flygmaskinen sin pump, sen är bränslet slut. Som om inte det vore nog är Tottas plötsligt försvunnen. Häng med vännerna när de nödlandar i hamnen, flyger över havet och går i mystiska skogar. Kommer de att hinna till Majsans kalas i tid?

I ALEXANDER JANSSONS bilder finns massor att upptäcka. Varje uppslag är en helt egen värld. Med sina suggestiva, stämningsfulla och humoristiska illustrationer har han trollbundit hundratusentals fans över hela världen. Läs också: ”Monster, spöken och kanelbullar”.

ALEXANDER JANSSON är illustratör, författare, formgivare och animatör. Han har illustrerat mängder av böcker i Sverige och utomlands. Hans bildvärld är både knasig, stämningsfull och detaljrik – som en blandning mellan John Bauer och Jan Lööf. Förutom böcker har han skapat affischer, skivomslag och hans målningar pryder allt från bokbussar till väggen i ”Barnens konstvärld” på Nationalmuseum. Böckerna om monstren och spöken är hans helt egna bilderböcker.

Monster och spöken på äventyr

Monster och spöken på äventyr

  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-03
  • ISBN: 9789179756550

5. Sunes Halloween av Sören Olsson och Anders Jacobsson

Sunes klass ska ha en halloweenfest. Det ska bli det läskigaste partyt någonsin! Men Sune är inte lika förtjust som sina kompisar. Han tycker inte att alla måste vara utklädda till halvdöda personer. Det är ju inte bara farliga typer som dör, det gör ju även gulliga zebror, käcka gossar i frack och helt vanliga supersöta tanter med roliga hattar! Men lite spännande är det ju ändå. Hur känns det till exempel att pussa någon med vampyrtänder …

Sunes Halloween

Sunes Halloween

  • Förlag: Barnbolaget
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-27
  • ISBN: 9789188327512

6. Fröken Spöke firar halloween av Kerstin Lundberg Hahn

När Fröken Sparre hör Ebba, Ivar och Hassan prata om halloween vill hon genast vara med. Det verkar toppen att klä ut sig! Men det tycker inte rektorn, han anser att spöken och sånt är dumheter.På kvällen går vampyren Ebba, draken Ivar, clownen Hassan och mumien Fröken Sparre runt och ringer på i olika hus. Överallt blir det godis, utom på ett ställe … Där kan det bara bli frågan om bus!

Vi på Nypon är glada över att kunna presentera den fjortonde, fristående delen i den ruskigt roliga serien om allas favoritvikarie Fröken Sparre, som står med ena benet i nutiden och det andra i dåtiden …

Kerstin Lundberg Hahn är otroligt skicklig på att skriva spännande, kul och dessutom lättläst, så inte undra på att böckerna om Fröken Spöke har blivit så populära! Böckerna är illustrerade av Åsa Rosén, som med mycket humor och roliga detaljer fångat både det realistiska och magiska i berättelserna.

Sagt om Fröken Spöke kör mc: ”Böckerna är både skojiga och mysrysligt läskiga. Realism blandas med mystik, fantasi och humor och skapar böcker som passar fint för de läsare på mellanstadiet som behöver en tunnare bok med ett enklare språk.”
Carola Forslund, BTJ

Boken finns även som e-bok och digital ljudbok.

Fröken Spöke firar halloween

Fröken Spöke firar halloween

  • Förlag: Nypon förlag
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-23
  • ISBN: 9789179874209

7. Varning för spöken av Daniel Edfeldt

Varning för spöken är den första boken i en ny mysryslig serie om nioåriga Siri och spökexperten Kaspar. Korta kapitel, många fina bilder, opålitliga spöken och en massa skratt!

Siri har tråkigt. Det är höstlov och hennes bästa kompis har rest bort. Men så råkar Siri hitta en lapp. På lappen står det att ”spökexperten Kaspar Blom söker en modig hjälpreda för kusliga uppdrag”. Siri är inte supermodig men hon är ganska listig och nyfiken, och bestämmer sig för att söka jobbet.
Siri knackar på hos Kaspar Blom som visar sig vara ett proffs när det gäller spöken. Kaspar intervjuar Siri och låter henne genomföra ett kusligt test för att bevisa att hon klarar av jobbet som hjälpreda.

Så ringer telefonen och Kaspar och Siri får sitt första uppdrag. Ett spöke har skrämt iväg alla gäster från hotell Strandvillan. Enligt Kaspar är det ett rutinuppdrag, men med spöken kan man aldrig veta …

Varning för spöken

Varning för spöken

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-03
  • ISBN: 9789132213618

8. Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget av Jonna Björnstjerna

Ett Spöktåg i Sagoskogen – kan det vara sant? Jo, det är precis vad det är.

Jonna Björnstjernas bjuder på ännu en mys-pysig skräckisberättelse om Den underbara familjen Kanin i Sagoskogen.

Håll i er! För den här gången får ni hänga med på en hisnande tågtur mot ett avgrundsstup tillsammans med Lillebror Kanin och ett gäng hålögda spöken, skelett, huvudlösa grisar och andra vedervärdiga figurer.

Det ryktas om ett spöktåg i Sagoskogen. Lillebror Kanin får höra talas om det för första gången på ett av torsdagsmötena i den lokala tågklubben, där han är en trogen medlem. Ändå råkar han av misstag hoppa på SPÖKTÅGET när han skyndar sig hem samma kväll.

När Lillebror väl har placerat sina små tassar i en av vagnarna är han fast, för har man klivit på det fördömda tåget så går det tyvärr inte att kliva av. Men vad är det egentligen för förbannelse som vilar över spöktåget? Varför tvingas det göra samma resa ut över ett stup vareviga kväll? Här krävs en smart, iakttagande tågfantast för att reda ut det hela.

Ska de obehagliga tågresenärerna äntligen få se ljuset i tunneln och ska Lillebror Kanin få komma hem till sin lilla mamma?

Den som läser får se …

Läs också:

Sagan om den underbara familjen Kanin (2007)

Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck (2009)

Sagan om den underbara familjen Kanin och Godistrollet (2010)

Sagan om den underbara familjen Kanin och djupsjöns hemlighet (2013)

9. Sista Halloween av Alexander Kirkwood Brown

Ghostbusters möter Stranger Things i den tredje, fristående boken om Edward Rubikon och kampen mot mörkrets krafter. Här avlöser humor och mystik varandra i en blandning av löptext och serier.

I Grimsrud är ingenting normalt, speciellt inte på Halloween när gränsen mellan vår värld och de dödas är tunnare än vanligt. I år har Halloween förbjudits och det blir fritt fram för de döda att härja i staden. På väg hem från skolans egen Hallovän-fest blir Kasper tillfångatagen av mystiska varelser och nu är det bara Edward Rubikon och Nadira som kan rädda honom innan han går förlorad för alltid.

Detta är en rolig, spännande och ganska lättläst bok som kombinerar serietecknande med vanlig kapitelbok. Resultatet blir en träffsäker och humoristisk blandning av det bästa från båda genrerna.
Maria Christensen, BTJ-häfte nr 18, 2020

Sista Halloween

Sista Halloween

  • Förlag: Opal
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-01
  • ISBN: 9789172262553

10. Nelly Rapp och trollkarlarna från Wittenberg av Martin Widmark

Nelly och hennes föräldrar håller på att förbereda sitt halloweenfirande. Allt är lugnt och stilla och hunden London ligger under bordet och sover över Nellys fötter. Då ringer det på dörren och där står två märkliga män som presenterar sig som dammsugarförsäljare. De vill gärna demonstrera sin apparat hemma hos Nelly. Men när de har dammsugit färdigt, är de inte alls intresserade av att sälja någonting. Och när ytterdörren sedan går igen bakom dem, har lugnet plötsligt förbytts till ett stressigt kaos.

Nelly Rapp får här sitt tredje uppdrag som monsteragent – och det håller på att gå riktigt illa. Inte bara för henne utan också för många, många andra. Och vad menar egentligen Lena-Sleva, hennes lärare på Monsterakademin, med att det verkar finnas ett samband mellan stjärnfall och sönderstressade människor?

Den fjärde fristående historien om monsteragenten Nelly Rapp och hennes vän hunden London, en bokserie som tillfredsställer behovet av mysläskig läsning för nybörjarläsaren. Boken är tidigare utgiven med titeln ”Trollkarlarna från Wittenberg”.

Pressröster om böckerna: ”… en alldeles lagom spännande och mycket lättläst och rolig deckarserie om den rappa Nelly och hennes bassethund London … ” (Västerbottens-Kuriren), ”… rappt och på lagom nivå … avvägd balans mellan spänning och humor …” (BTJ), ”Böckerna om Nelly Rapp har något mysrysigt över sig. Mycket viktiga är Christina Alvners bilder – både hemska och roliga.” (Barn och Kultur), ”En tätt skriven berättelse utan risk för att man ska nicka till. Rikt illustrerad med roliga bilder.” (Stockholms Fria Tidning).

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL