Boktips: Sju böcker som håller dig frisk vintern 2021 – hälsosam mat för vardagen

Hälsosamt 2021 - maten som håller dig frisk. Bild: Istock photo

Våra veckor är ofta fullbokade och saker går i ett. Det kan vara svårt att veta hur man ska äta nyttigt och hinna med det. För det är ju sant: hälsosam mat kan förbättra våra odds betänkligt – här är våra bästa boktips på ämnet.

Vad äter du egentligen, människa?

Ja, frågan är väl ställd. Hur ska vi veta vad som är bäst just nu, när det i tidningarna hela tiden blåses upp nya sensationella strategier för en god hälsa och ett friskt åldrande. Men en del saker är faktiskt fastslagna sedan många år tillbaka, även om det inte är den mest populära sanningen: vi kan själva göra mycket för att påverka vår hälsa, om än det kräver en insats och tid.

Gärna vill man att det ska vara så enkelt som möjligt. Men kanske är det inte så svårt, om man bara får lite hjälp på vägen. Vi tittade över bokfloden på ämnet och hittade de här böckerna, som vi tyckte verkade vettiga.

Sju böcker som kan förändra ditt liv? Ja, kanske, om du tar dig tid.

Boktips: Nio böcker som håller dig frisk vintern 2021 – hälsosam mat för vardagen

1. Hela livet : en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar av Anders Rosengren

Det var i baksätet på en taxi i New York som läkaren Anders Rosengren insåg vad som var fel. Han hade blivit inbjuden att tillsammans med världsledande forskare tala om mat, stress och motion. Men trots alla svar från forskningen var det som om den viktiga frågan saknades: vad är det vi vill uppnå med alla hälsoråd? Den frågan blev starten på utvecklingen av ett nytt koncept för att nå hälsa som skulle väcka genklang över hela världen.

Följ med på en hisnande resa där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. Du får utforska hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande, hur din syn på tillvaron i stort färgar dina matvanor.

Konceptet har visats förbättra människors hälsa i stora studier. Det används av tiotusentals personer via det digitala Livsstilsverktyget och beskrivs nu också på ett personligt och berättande sätt i bokform

2. Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre av:Anders Hansen, Carl Johan Sundberg

Förr tog det lång tid att bli konstnär. Det krävdes lång teknikträning för att lära sig att skapa konsten med stort K. Idag har det blivit betydligt enklare. På Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget! Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka. Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar. Dessutom kommer du inte bara att leva längre – du blir yngre rent biologiskt! Men hur ska du röra på dig för att få alla fördelar för hälsan? I den här boken presenterar läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg allt du behöver veta om den senaste vetenskapen kring träning och hälsa. Frågor du får svar på- Hur ska jag träna för att leva fem år längre? – Vilken är minsta mängd motion som ger resultat på hälsan? – Kan fem minuters träning ge lika bra effekt som en timmes? – Får jag bättre minne av att träna? – Hur stor roll spelar mina gener för hur jag presterar i spåret? – Varför får inte alla lika bra effekt? – Fettförbränning – vad visar forskningen och vilken metod är bäst?- Är träning skadligt för vissa? ”Vi har skrivit den här boken därför att vi tror att många inte riktigt förstår hur viktigt det är att röra på sig regelbundet, och hur lite fysisk aktivitet som faktiskt behövs.” Anders Hansen och Carl Johan Sundberg

3. Planera för din hälsa : ett verktyg för att ta hand om kropp och själ av Sanna Sporrong

Vår hälsa är grunden till allt annat i våra liv. Om vi inte skapar tid och utrymme för att ta hand om oss själva på bästa sätt, kommer vi att få ta oss den tiden senare, när vi blir sjuka. Den här fylla-i-boken är framtagen för att hjälpa dig skapa långsiktiga förändringar och hålla dig motiverad till att göra medvetna val för din hälsa, varje dag. Det handlar om små förändringar som du är kapabel att behålla och programmera in i dina dagliga rutiner.

 I den här dagboken kommer du inte att uppmuntras till att fylla i vikt, kroppsmått, din diet eller ditt kaloriintag. Det handlar heller inte om hur du ser ut i spegeln, utan på hur du ser på dig själv i spegeln. Det enda sättet du behöver mäta din framgång på är hur du mår i dig själv och i din kropp. Boken innehåller övningar som gör dig medveten om dina dåliga vanor, dolda rädslor och negativa tankemönster du har inom dig.

 Att skapa positiva rutiner för kropp och själ ger dig en chans att se större möjligheter för dig själv. Du får nämligen bränsle i form av energi, till att praktiskt genomföra dina mål och drömmar. Nu börjar vi!

4. Det goda livet : maten som gör skillnad för din hälsa av Tareq Taylor, Sara Ask

Med sin nya kokbok vill Tareq Taylor och Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Tillsammans har de gjort en gedigen kokbok med mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster.

Recepten är enkla att både följa och variera och ingjuter självförtroende i läsaren. Smakernas mästare Tareq Taylor borgar för att allt blir riktigt gott – han gör aldrig avkall på smaken bara för att det ska vara hälsosamt. Maten är färgglad och vacker och består av mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fisk, skaldjur, nötter, frön och nyttiga oljor, och mindre mängder kyckling, rött kött, charkprodukter och socker.

Dietisten Sara Ask står för hälsofaktan och är en garant för alla goda råd som utgår från väl grundad hälsoforskning som vi vet fungerar. Hon går också in på hur vi människor fungerar och varför vi äter det vi äter och gör de val vi gör. Varför har vissa lätt att hålla vikten och andra inte? Och hur byggs en bra måltid upp egentligen? En sak är säker, det finns inget facit för hur man ska äta och leva utan många olika sätt som kan bli rätt.

Det mesta passar den som vill försöka förebygga ohälsa liksom den som drabbats av vanliga folkhälsosjukdomar som övervikt och fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom – som ofta går att påverka genom en förändrad livsstil.

5. Leva livet : hälsa, mat & välmående för andra halvan av livet av Mai-Lis Hellénius, Tommy Cederholm, Harry Flam

Den här boken innehåller allt du behöver för att du ska kunna njuta av livet – hela livet! Boken vänder sig framförallt till dig som är 55+ och den är skriven av två ledande forskare – professorerna Mai-Lis Hellénius och Tommy Cederholm – som båda ägnat decennier åt att studera välmående och hälsa.

Vad är bra mat? Vilka behov har vi i olika åldrar? Hur mycket behöver vi egentligen träna? Svaren på dessa frågor varvas med praktiska tips, många recept och effektiva fysiska övningar. Du får också tips på hur du kan motverka stress, koppla av och sova gott på nätterna.

6. Välj hälsa! : mina samlade råd för ett friskare liv – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil av Stig Bengmark

I mer än trettio år har professor Stig Bengmark utforskat tarmbakteriernas betydelse för hälsan. Nu är hans revolution äntligen här.I denna bok har den antiinflammatoriska kostens pionjär sammanställt sina tolv budord. Här finns råd och recept för ett längre och friskare liv.Stig Bengmarks budskap är tydligt: Du kan påverka din hälsa mycket mer än du tror.Verktygen finns i Välj hälsa!

6.Mosleymetoden : gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram av Michael Mosley

Michael Mosley har samlat sina erfarenheter och den forskning han tagit del av genom åren i sitt bästa och mest effektiva sätt att kunna hjälpa människor med vikt- och hälsoproblem. Mosleymetoden är en väg till både viktnedgång och viktstabilitet, men förbättrar även blodtryck, hjärtkärlhälsa eller risken för diabetes. Metoden består av tre steg: Snabb viktminskning– kickstart, 5:2-period och Att behålla vikten. Här finns också näringsriktiga recept på mättande måltider och som håller ditt kaloriintag på 800 om dagen för halvfastedagarna och för snabb viktminskning. Mycket tyder på att det magiska talet är 800 när det gäller kalorier för att optimera resultatet på kort, och, på lång sikt.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL