Bokmässan riktade ljuset mot Dawit Isaak

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind under invigningen av Bokmässan 2021 i Göteborg. Under invigningen uppmärksammades det att det är 20 år på dagen sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Foto: Adam Ihse/TT

Selma Lagerlöfs ande svävade över invigningen av årets bokmässa i Göteborg. Men allra först uppmärksammades den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som fängslades i Eritrea på dagen för 20 år sedan.

Mässansvariga Frida Edman läste direkt ur Martin Schibbyes bok Jakten på Dawit där själva gripandet skildras.

– Och nu står vi här 20 år senare i Göteborg fortfarande utan Dawit Isaaks närvaro, sade Frida Edman och framhöll den stående inbjudan som han har till Bokmässan där han också har en egen stol som väntar.

Även kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp Isaak i sitt tal:

– Jag vill försäkra er om att regeringen inte kommer att ge upp förrän Dawit Isaak kan förenas med sin familj igen.

Demokrati är ett av årets teman på Bokmässan och Peter Öhrn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år, band ihop demokratin och litteraturen genom att referera till Selma Lagerlöfs tal vid rösträttskongressen 1911.

Erika Josefsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL