Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mats Uddin skriver om maktspel, egoistiska drivkrafter och eviga existentiella frågor

Författaren Mats Uddin. Foto: Björn Lindqvist

Jag är paria av Mats Uddin är en samtidsroman om förlåtelse, till stor del baserad på författarens egna erfarenheter som regiondirektör.

– Boken utspelar sig år 2017 och jag vet exakt när och var jag befann mig då den första idén till manuset kom. Det var den 18 mars 2018 när en journalist ringde till mig efter Benny Fredrikssons tragiska död och vi hade en diskussion som slutade med journalistens tydliga budskap: en journalist eller tidning kan inte be om ursäkt eller säga att vi gjorde fel, även om det är sanningen. Där och då kläcktes idén till denna bok, berättar Mats Uddin, som i augusti 2021 släppte den autofiktiva berättelsen Jag är Paria.

Bakgrunden är att Mats själv är före detta regiondirektör i Östergötland, ett arbete han lämnade år 2017 då han blev utsatt för ett mediadrev.

– Då jag avslutar samtalet börjar jag skriva. Jag har journalistens ord ringande i mina öron samtidigt som jag terapeutiskt bearbetar mitt år 2017. Jag låter tangenterna tala och jag skriver ett första utkast relativt snabbt. 

Manuset till Jag är paria skrev han mycket som en terapeutisk process för sig själv kring den inre frustration han bar på. Då han var färdig med manuset var det inte självklart för honom att andra skulle få ta del av slutresultatet. Men till slut bestämde han sig, och nu känner han sig glad och tacksam att det har blivit en bok.

I princip alla grundläggande händelser i romanen är baserade på författarens egna upplevelser, översatt till huvudkaraktärens liv. De utdrag från Facebook, advokatskrivelser och tidningsartiklar som finns i boken är verkliga.

– Det är naturligt att använda sig av egna erfarenheter i skrivprocessen av en sådan här bok, även om det är en skönlitterär bok. Det har naturligtvis ibland varit en smärtsam process. Manuset har jag bearbetat i över tre år. Levt med det. Förkastat det. Lyft upp det igen. Skrivit om. Förkastat det igen. Ändrat tempus. Tagit bort karaktärer. Lagt till karaktärer. Låtit ortsnamn försvinna. Lagt till miljöer. Tagit bort miljöer. Kastat det. Börjat om igen, säger Mats.

Huvudpersonen i boken, Robert, är regiondirektör och ser sitt arbete mer som ett kall än som ett jobb. Han ser sig själv som en person med hög etik och moral och är på gränsen till självcentrerad, närmast egofixerad. Han har utvecklat en närmast terapeutisk teknik där han under sina dagliga löpturer pratar med Dag Hammarskjöld om både individuella och existentiella frågor. Under dessa löpturer kan han föra ett resonemang som han inte kan göra med någon annan. Eftersom Robert identifierar sig mycket med sitt jobb går han igenom en existentiell kris då han plötsligt står utan arbete.

– Självförtroendet är starkt hos Robert. Han vet vad han kan och vad han är bra på men han hamnar i känslor med vacklande självkänsla och till slut är steget till självförakt inte långt.

Jag är paria

Jag är paria

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-06
  • ISBN: 9789189397514

Bokens drivkraft ligger mycket i de parallella historier som utspelar sig i boken mellan den yttre historien där det är maktspel och mediautspel som är i fokus, kontra huvudkaraktärens inre historia där man får följa Roberts existentiella tankegångar. 

– Att få det yttre och det inre att löpa parallellt och toucha varandra hela tiden var min drivkraft genom hela berättelsen. 

Med sin roman vill Mats visa vad maktspel och mediautspel i kombination med personliga misstag på den här nivån kan leda till. I medias värld är det ofta svart eller vitt men verkligheten är mer komplex och det här är en bok som sätter komplexiteten i förarsätet.

– Med den här boken vill jag säga att sår i själen kan vara stora tillgångar för människor, om vi inte skäms för våra misstag eller låtsas som om de inte finns. Vi är inga fullkomliga och perfekta människor. Att våga visa oss som de sårade och ofullkomliga människor vi är och våga lyfta fram våra kantstötta liv, utan att vara bittra eller modfällda, är mitt bidrag till att förmedla livsmod. Även ett sårat och trasigt liv kan vara ett vackert liv. 

Han beskriver boken som en samtidsroman med förlåtelse som underliggande tema. 

– Det är ett begrepp som har fascinerat mig under hela mitt liv. Vem kan egentligen ge förlåtelse och vad innebär det att ta emot förlåtelse? Boken är existentiell i sina utmanande frågor och tar med läsaren på en resa mellan maktspel, personliga ambitioner och egoistiska drivkrafter till de eviga existentiella frågorna. 

Som mycket i boken utgår även titeln Jag är paria från ett verkligt samtal som Mats och hans sambo hade då mediadrevet var som värst. 

– Jag hade sökt otaliga arbeten och konsultuppdrag men i princip alltid blivit nobbad med hänvisning till att jag var ”rätt person” men medias rubriker gjorde att de såg sig tvungna att tacka nej. Jag satte in den känslan i min huvudkaraktär och vred till det i hans tankegång ytterligare så att paria blev ett begrepp som handlade om att han var utstött, ensam och att ingen ville ha med honom att göra. Från eftertraktad i överkant till utstött i överkant. En nutid han upplever i form av ensamhet, isolering, utanförskap och en resa inom området psykisk ohälsa, vilket han ser som paria.

Mats har tidigare skrivit Viljans makt, en historisk spänningsroman, och en tredje bok kommer ut i november 2021.

– Med mina böcker vill jag beröra mina läsare, därför finns alltid en nära personlig touch. Det ska kännas i magtrakten då man läst en av mina böcker, säger Mats.

Om författaren

Mats Uddin är född 1969 och bor i Limhamn med sin sambo Anette. Tillsammans har de fem barn och två barnbarn. Mats är författare, föreläsare, coach, ledarkonsult och för närvarande teologstuderande. Han har tidigare gedigen chefserfarenhet med bland annat arbeten som regiondirektör, HR-direktör, stabschef, biträdande länsarbetsdirektör, IT-direktör och arbetsförmedlingschef. Dessutom har han en ekonomie kandidatexamen i nationalekonomi, är filosofie magister i pedagogik med inriktning ledarskap och är i höst färdig med sin teologexamen.

Jag är paria

Jag är paria
Författare
Förlag Ekström & Garay
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor416
Vikt807 gr
Utgiven2021-08-06
SABHc
ISBN 9789189397514
Det går bra för regiondirektör Robert Lundin. Under hans visionära ledarskap är regionens resultat på god väg att nå oöverträffade höjder. Om han bara lyckas få gehör för sitt klarseende kommer han att kunna göra underverk på alla nivåer i verksamheten. Men i ett svagt ögonblick på en tjänsteresa till Stockholm begår han sitt livs största misstag.
Ett till synes obetydligt snedsteg gör honom till ett lovligt byte för sensationslystna journalister och en bricka i spelet mellan makthungriga karriärpolitiker. Till slut verkar ingen längre kunna skilja mellan sanning, villfarelse och lögn, men ett faktum kvarstår: den enes nöd är den andres bröd.
Jag är paria är en historia om etik, moral och människors felbarhet. Det handlar om de eviga frågorna: Kan en människa vara god och ond samtidigt? Kan den som tror sig göra rätt i själva verket göra fel? Finns det ljus i mörkret? Med förlåtelse som underliggande tema tar författaren med oss på en resa genom samtidens utmaningar och existentiella dilemman.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se