Rebecca Ferguson (foto: Richard Shotwell/AP/TT) älskade att jobba tillsammans med regissören Denis Villeneuve. "Han är ödmjuk och snäll. Han är en kreatör som hade en vision men som hela tiden lämnade rum för oss skådespelare", säger hon. Stellan Skarsgårds (foto: Claudio Bresciani / TT) roll i "Dune" är ondskan personifierad – men detta uttrycks mer i bild än i ord, konstaterar han.

Svenskarna om nya filmen baserad på boken Dune med miljardbudget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Två svenska skådespelare lyser upp en av de hetaste filmerna på Venedigfestivalen. Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson spelar i Denis Villeneuves ”Dune”, en megaproduktion med en beräknad budget på en och en halv miljard svenska kronor.

På årets filmfestival i Venedig är det tunnsått med svenska filmer. Men i ”Dune” har de svenska skådespelarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård viktiga roller. Och båda höjer sin regissör till skyarna.


ANNONS


– Det var underbart att jobba med honom. En resonabel man som hela tiden kände sig för, säger Skarsgård till TT om Denis Villeneuve.

För Rebecca Ferguson var den första pratstunden hon hade med den franske regissören känslosam – hon beskriver det som att han rörde hennes hjärta.

ANNONS

– Det här är hans drömprojekt som han drömt om att få göra sedan han var ung. Han är ödmjuk och snäll. Han är en kreatör som hade en vision men som hela tiden lämnade rum för oss skådespelare.

Filmisk flopp

”Dune” bygger på Frank Herberts klassiska science fiction-roman om en ung man som måste försvara den viktigaste råvaran i hela galaxen. Romanen filmatiserades 1984 av David Lynch och är dennes enda stora filmiska flopp.

I Villeneuves film spelas huvudrollen av Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson spelar hans mamma. I verkliga livet är hon bara tolv år äldre än sin motspelare. Hur gick det här till?

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Du vet, cinema magic, svarar hon och skrattar.

När hon ska beskriva sin motspelare Stellan Skarsgård har hon nästan svårt att hitta orden.

– Oh, my God – Stellans spel! Hans utseende … han är grotesk, på ett underligt sätt sexuell, vacker, han är fantastisk!

Groteskt fet

Hur den groteskt fete och ondskefulle baron Vladimir Harkonnen, som Skarsgård spelar i filmen, kan vara sexig, undrar man. Men Skarsgårds roll är till största delen visuell utan mycket dialog, han menar att en av de saker som lockade honom var att få spela ond utan att detta måste yttras med en massa ord.

– Det var intressant att göra en figur som mest fungerade visuellt.

Fast inspelningen var stundtals en plåga. För rollen hade han på sig en ”fat suit”, som vägde runt 40 kilo, och fick tillbringa åtta timmar varje inspelningsdag med att låta de Oscarsnominerade svenskarna Love Larson och Eva von Bahr sätta på honom maskeringen.

– Det fanns en liten kylanläggning inne i den, annars hade jag dött. Och jag tvingades avstå från att äta och dricka under hela dagen, eftersom det inte var möjligt att gå på toaletten, säger Stellan Skarsgård.

”Dune” har världspremiär i Venedig den 4 september, svensk biopremiär blir det den 17 september.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt datum för David Lynchs version av ”Dune”.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Nyutgåva av boken Dune som film-tie-in och på svenska

Dune (Film Tie-In)

Dune (Film Tie-In)

  • Förlag: Random House US
  • Format: Pocket
  • Språk: Engelska
  • Utgiven: 2021-08-31
  • ISBN: 9780593200117
Dune

Dune

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-15
  • ISBN: 9789178934751

Fakta: ”Dune”

Science fiction-roman som skrevs av den amerikanske författaren Frank Herbert 1965. Ursprungligen publicerades den som två separata berättelser i tidskriften Analog. Herbert skrev senare fem delar till i ”Dune”-serien.

På 1970-talet försökte kultfilmaren Alejandro Jodorowsky göra film av boken men efter flera års arbete ställdes inspelningen in av ekonomiska skäl. 1984 kom David Lynchs film, med bland andra Sting i en av rollerna. Filmen fick genomgående nedgörande kritik.

”Dune” har också gjorts som tv-serie, bland annat ”Frank Herberts Dune” som gick på Sci-Fi Channel, och blivit datorspel.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL