Saga Egmont blir störst i Tyskland på ljudböcker efter köp av Audiobuch Verlag

Saga Egmont gör sitt femte företagsköp i år, denna gång ett av Tysklands största ljudboksförlag. Bild: iStock. Montage: Boktugg.

Saga Egmont köper tyska ljudboksförlaget Audiobuch Verlag. Efter den strategiskt viktiga affären har Egmont en katalog med över 5000 tyska titlar på vad de kallar Europas viktigaste ljudboksmarknad.

– Det här uppköpet är vi riktigt glada över. Nu är vi verkligen starkt positionerade på den tyska marknaden med fantastiskt innehåll, fantastiska inspelningar och en riktigt stor backlist. Vi har fortfarande stora ambitioner för Saga på världsnivå och Tyskland är Europas viktigaste ljudboksmarknad. Här förväntar vi oss en markant tillväxt i takt med att digitaliseringen tar fart och streaming blir mer utbrett, säger Lasse Horne, förlagschef på Saga Egmont.


ANNONS


Tyska ljudböcker har av tradition en mer påkostad produktion än de nordiska, menar Lasse Horne som uppskattar att det finns runt 50 000 titlar på den tyska marknaden varav Saga Egmont därmed förfogar över en tiondel. Den jätteutgivning som finns i Norden efter framgångarna för Storytel & Co har ännu inte kommit igång i Tyskland.

Audiobuch Verlag har flera stora författarnamn, Siegfried Lenz, Simon Beckett och Lee Child är bara några som nämns.

– Vi kommer att ge ut många av Audiobuchs författare internationellt i framtiden. Det finns en stor outnyttjad potential här för författarna och förlaget, säger Lasse Horne.

Saga Egmont menar att utbudet av intressanta rättigheter och ljudboksförlag i Norden är begränsat efter de uppköp som gjorts de senaste åren. Det är en anledning till att Egmont främst tittar söderut för att hitta potentiella uppköpskandidater. Köpet av Audiobuch Verlag är Saga Egmonts femte förvärv bara under 2021.

Idag har Saga Egmont över 80 000 digitala titlar på över 30 språk i sin katalog. Redan idag översätts flera av förlagets nordiska författare till flera språk.

Så hur ser det ut med expansionen totalt sett, utöver Tyskland och Danmark?
– Vi är stora på ljud i Spanien, vi är etablerade i Frankrike, Italien, Finland, Storbritannien (vilket inkluderar engelska worldwide), Polen och Sverige med redaktioner. Dessutom har vi testutgivningar på andra marknader. Så visst är det lång väg, vi är fortfarande små jämfört med de riktigt stora spelarna [exempelvis Penguin Random House] där ute. Men vi tuffar på bra och växer, säger Lasse Horne till Boktugg.


ANNONS


Förutom Egmont har även Bonniers en stark position på den tyska marknaden. Frågan är när Storytel gör sitt första uppköp där? En annan intressant frågeställning är förstås om de svenska prenumerationstjänsterna (Storytel, Bookbeat och Nextory) kommer att kunna ta en lika stark position i hela Europa när ljudboken växer. Och om de nordiska förlagskoncernerna med hjälp av det kunskapsförsprång de har av streamingmodellen på samma sätt lyckas växa i Europa. Eller om någon av jättarna dyker upp och köper dem? Å andra sidan lär varken Egmont eller Bonniers vara till salu inom överskådlig framtid.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.