Sverige nämns inte i Amazons kvartalsrapport – växte ”bara” 27 procent Q2-2021

Amazon fortsätter växa, på väg mot 1000 miljarder i omsättning - under ett kvartal. Foto: Amazon/pressbild.

Ehandelsjätten Amazon ökade försäljningen med 27 procent till 113.1 miljarder dollar (968 miljarder kr) och vinsten med 50 % till 7,7 miljarder dollar (66 mdr kr). Sverige nämns inte med ett ord i rapporten för Q2-2021.

1000 miljarder svenska kronor. Amazon nådde inte riktigt dit under andra kvartalet 2021 men förväntas göra det under tredje kvartalet. Det är svårt att förstå riktigt hur stort Amazon är.

Men man får en liten bild av skalan när man läser punkterna i kvartalsrapporten. Som att de förbättrat villkoren i hälsoförmånerna för sina 950 000 anställda i USA.

Eller satsningarna på förnybar energi inom koncernen med 14 nya projekt som ska skapa elproduktionskapacitet på totalt 10 gigawatt (vilket räcker för 2,5 miljoner amerikanska hem). Redan 2025 räknar Amazon med att 100 % av företagets elbehov ska utgöras av förnyelsebar energi – fem år före plan.

Prime-medlemskapet erbjuds nu i 22 länder (Portugal senaste landet).

Men varken Sverige eller böcker får något utrymme i den senaste kvartalsrapporten. En signal om att Sverige ännu inte nått någon kritisk massa och att böcker inte är ett tillväxtområde för Amazon – även om de utvecklar Audible på olika sätt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL