Amazon fortsätter växa, på väg mot 1000 miljarder i omsättning - under ett kvartal. Foto: Amazon/pressbild.

Sverige nämns inte i Amazons kvartalsrapport – växte ”bara” 27 procent Q2-2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ehandelsjätten Amazon ökade försäljningen med 27 procent till 113.1 miljarder dollar (968 miljarder kr) och vinsten med 50 % till 7,7 miljarder dollar (66 mdr kr). Sverige nämns inte med ett ord i rapporten för Q2-2021.

1000 miljarder svenska kronor. Amazon nådde inte riktigt dit under andra kvartalet 2021 men förväntas göra det under tredje kvartalet. Det är svårt att förstå riktigt hur stort Amazon är.

Men man får en liten bild av skalan när man läser punkterna i kvartalsrapporten. Som att de förbättrat villkoren i hälsoförmånerna för sina 950 000 anställda i USA.

Eller satsningarna på förnybar energi inom koncernen med 14 nya projekt som ska skapa elproduktionskapacitet på totalt 10 gigawatt (vilket räcker för 2,5 miljoner amerikanska hem). Redan 2025 räknar Amazon med att 100 % av företagets elbehov ska utgöras av förnyelsebar energi – fem år före plan.

Prime-medlemskapet erbjuds nu i 22 länder (Portugal senaste landet).

Men varken Sverige eller böcker får något utrymme i den senaste kvartalsrapporten. En signal om att Sverige ännu inte nått någon kritisk massa och att böcker inte är ett tillväxtområde för Amazon – även om de utvecklar Audible på olika sätt.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL