Justitieminister i brev till PEN Belarus: Er organisation måste läggas ner

Aleksandr Lukasjenko, är Belarus diktator sedan 20 juli 1994. Här i samband med en militärparad i maj 2020. Foto: iStock.

PEN America rapporterade igår att deras motsvarighet i Belarus har fått besked av justitieministern om att deras organisation måste läggas ner.

– När en regering tystar och stampar på sina författare avslöjar det en nivå av skam och förfall som ledare vill döja, men istället bara exponerar, säger Suzanne Nossel, VD för PEN America i ett uttalande som refereras av Publishing Perspectives, och fortsätter:

– Belarus ledare må tro att de kan förtiga sanningen genom att sätta munkavel på dem som vågar berätta den, men berättelsen om folkets vilja och skalan på det brutala kuvandet kommer att finna vägen ut i världen.

PEN America uttalar sitt stöd för skribenter i PEN Belarus.

Från Minsk rapporteras även att justitieministern även bett Belarus högsta domstol att stänga ner Belarus journalistförbund för vad regimen kallar ”upprepade lagbrott”.

PEN Belarus har sammanställt en rapport som omfattar 621 brott mot de mänskliga rättigheterna i Belarus under första halvåret 2021. Förra veckan rapporterades att författarförbundets ordförande Barys Pjatrovitj placerats i husarrest i Belarus. Något som drabbat flera regimkritiska författare och journalister.

”Det är en tragisk tid för friheten att uttrycka sig, friheten för kreativitet och åsiktsfriheten. Den sociopolitiska krisen karaktäriseras av brott mot fundamentala mänskliga rättigheter och friheter, förföljelse av oliktänkande, censur, en atmosfär av skräck och en uteslutning av dem som förespråkar förändring”, skriver teamet bakom rapporten.

Det har snart gått ett år sedan valet i Belarus (9 augusti 2020) som oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya (som bor i Litauen av säkerhetsskäl) menar var riggat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL