Aleksandr Lukasjenko, är Belarus diktator sedan 20 juli 1994. Här i samband med en militärparad i maj 2020. Foto: iStock.

Justitieminister i brev till PEN Belarus: Er organisation måste läggas ner

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

PEN America rapporterade igår att deras motsvarighet i Belarus har fått besked av justitieministern om att deras organisation måste läggas ner.

– När en regering tystar och stampar på sina författare avslöjar det en nivå av skam och förfall som ledare vill döja, men istället bara exponerar, säger Suzanne Nossel, VD för PEN America i ett uttalande som refereras av Publishing Perspectives, och fortsätter:

– Belarus ledare må tro att de kan förtiga sanningen genom att sätta munkavel på dem som vågar berätta den, men berättelsen om folkets vilja och skalan på det brutala kuvandet kommer att finna vägen ut i världen.

PEN America uttalar sitt stöd för skribenter i PEN Belarus.

Från Minsk rapporteras även att justitieministern även bett Belarus högsta domstol att stänga ner Belarus journalistförbund för vad regimen kallar ”upprepade lagbrott”.

PEN Belarus har sammanställt en rapport som omfattar 621 brott mot de mänskliga rättigheterna i Belarus under första halvåret 2021. Förra veckan rapporterades att författarförbundets ordförande Barys Pjatrovitj placerats i husarrest i Belarus. Något som drabbat flera regimkritiska författare och journalister.

”Det är en tragisk tid för friheten att uttrycka sig, friheten för kreativitet och åsiktsfriheten. Den sociopolitiska krisen karaktäriseras av brott mot fundamentala mänskliga rättigheter och friheter, förföljelse av oliktänkande, censur, en atmosfär av skräck och en uteslutning av dem som förespråkar förändring”, skriver teamet bakom rapporten.

Det har snart gått ett år sedan valet i Belarus (9 augusti 2020) som oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya (som bor i Litauen av säkerhetsskäl) menar var riggat.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL