USA:s tidigare president Donald Trump med USA:s högst uppsatte general Mark Milley vid sin sida. Arkivbild: Alex Brandon/AP/TT.

Uppgifter i ny bok: USA:s toppgeneral var beredd på kuppförsök

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

USA:s högste general Mark Milley och flera av hans kollegor befarade att president Donald Trump och hans anhängare skulle försöka sig på ett kuppförsök efter förlusten i presidentvalet 2020. Detta enligt en färsk bok om Trumps sista år i Vita huset.

Flera toppgeneraler i USA bedömde att president Trump var såpass oberäknelig att det fanns risk för att han skulle försöka behålla makten trots valförlusten mot Joe Biden. Därför förberedde de sig på hur de skulle hantera eventuella order från Trump som bedömdes vara olagliga eller farliga.


ANNONS


Planen var att generalerna en efter en skulle avgå i stället för att följa presidentens order.

Enligt boken I alone can fix this, som är skriven av The Washington Post- journalisterna Carol Leonnig och Philip Rucker, befarade Mark Milley att Trump skulle göra ett försök att ta makten i stil med Adolf Hitlers riksdagsövertagande 1933.

Hitler använde då en anlagd brand vid det tyska parlamentet, ”der Reichstag” i Berlin, för att införa en undantagslag som innebar inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

– Detta är ett Reichstag-ögonblick … führerns evangelium, ska Mark Milley ha sagt till medarbetare i Pentagon, enligt boken.

ANNONS

”De kan försöka”

Milley ska ha uttryckt oro för att Donald Trump skulle sätta ”brunskjortor på gatorna”. Generalen ska även ha talat med vänner och politiker om faran för en kupp.

– De kan försöka, men de kommer fanimej inte att lyckas, sade han till sina kollegor enligt boken.

– Det går inte att göra det utan militären. Det går inte att göra det utan CIA och FBI. Det är vi som har vapnen.

Mark Milley nominerades till sin toppost av Trump 2018.

Intervju med Trump

Mark Milley kommer inte att kommentera boken, enligt en av hans medarbetare. De poängterar att Milley inte säger att Trump är nazist, men att Milley var tvungen att reagera då han befarade att presidentens och hans anhängares retorik skulle mynna ut i en farlig situation, rapporterar CNN.

Donald Trump ska ha låtit sig intervjuas av bokens författare i över två timmar.

Expresidenten har i ett uttalande upprepat sina falska påståenden om att han förlorade presidentvalet 2020 på grund av valfusk och samtidigt uppgett att han aldrig talat med någon om en kupp.


ANNONS


”Ledsen att behöva meddela detta men ett val är min typ av ’kupp’, och om jag skulle göra en kupp är general Mark Milley en av de sista personer jag skulle vilja göra det med”, säger han i uttalandet.

Författarna har intervjuat fler än 140 personer för boken, många av dem anonyma.

Text: Kristin Groth/TT

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte som han höll på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

– Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sade den dåvarande presidenten.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter det att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för en fällande dom – vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende.

Fler än 500 personer har pekats ut för inblandning i stormningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.