Nya Paul Verhoeven-filmen Benedetta baserad på bok om lesbiska nunnor

Paul Verhoeven Virginie Efira
Paul Verhoeven tillsammans med skådespelaren Virginie Efira under Cannesfestivalen. Foto: Vianney Le Caer.

Paul Verhoevens nya film ”Benedetta” har blivit en av Cannesfestivalens stora snackisar. Handlingen kretsar kring två lesbiska nunnor i 1600-talets Italien, med rikliga inslag av sex, våld och naket.

Med filmer som ”Basic Instinct” och ”Elle” har Paul Verhoeven både chockat och underhållit biopubliken under årtionden.

Nu presenterar den 83-årige regissören sin nya film ”Benedetta” i tävlingen i Cannes – en berättelse om lesbiska nunnor i ett katolskt kloster i Italien på 1600-talet.

– Jag läste en bok om denna sanna berättelse, och kände att det kunde bli en film. Den utspelas under en tid då det var otänkbart att kärlek mellan kvinnor kunde existera, säger Paul Verhoeven när han möter pressen under Cannesfestivalen.

”Benedetta” berättar om hur nunnan med samma namn inleder ett sexuellt förhållande med en yngre kvinna, och vad den relationen får för konsekvenser. Det är också en berättelse om maktkamp och avundsjuka – och om hur den dödliga pesten drabbar landet.

– Lesbisk kärlek existerade inte officiellt på den tiden, för män var det otänkbart att det kunde förekomma. Det är intressant att se på skillnaden mellan då och nu. Boken jag läste var mycket akademisk, vi gav den en berättande handling, säger han.

I typisk Paul Verhoeven-stil är det mycket sex, våld och naket, och filmen lär bli kontroversiell. Verhoeven säger:

– Jag går aldrig in medvetet för att provocera. Och den här inspelningen var oerhört varm och trevlig, jag hoppas att det kommer fram i filmen.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Boktuggs fotnot: Boken som filmen är baserad på heter Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy (Adlibris eller Bokus) och är en fackbok skriven av historikern Judith C. Brown, utgiven 1986.

Fakta: Paul Verhoeven

Paul Verhoeven är född 1938 i Amsterdam.

Han dominerade filmvärlden i Nederländerna under 1970-talet, innan han begav sig till Hollywood.

Verhoeven ligger bland annat bakom filmerna ”Robocop” (1987), ”Basic instinct” (1992), ”Zwartboek” (2006) och ”Elle” (2016).

Nu aktuell med filmen ”Benedetta”, som hade premiär på årets Cannesfestival.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL