Konstnären och författaren Anita Steiner. Foto: Eva Larsson

Söndagstuggare: Anita Steiner om att göra research för en bildhistorisk berättelse

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anita Steiner, konstnär och författare, har skapat text och bild till flera böcker. Här berättar hon lite om efterforskningen hon gjorde inför sin senaste bok.

Det krävs mycket tidsödande research för att skapa bilder och text från 1700-talet. Min första resa gick till Uppsala universitetsbibliotek. Där fick jag tillgång till böcker och bilder av Carl Peter Thunberg. Efter hans berättelser om sina resor i Afrika och Asien rekonstruerade jag akvareller från de olika situationerna han råkade in i.


ANNONS


Konstnärer i Afrika från 1600–1700-talet målade naturskildringar från landskapet. I deras bilder kunde jag se omkring hur landskapet såg ut när han var där.

För att illustrera hans resa i Japan köpte jag böcker och besökte museer i Tokyo. Det japanska landskapet har skildrats i träsnitt av olika konstnärer. Deshima i Nagasaki kunde jag illustrera eftersom jag varit där och en modell i skala 1/1 är byggd. Jag kunde också använda tidigare forskning till min bok om Frederic Coyets vistelse i Japan, Livs äventyr i Japan och på Formosa 1652–1662.

När jag illustrerade de växter Thunberg var auktor för och sände till Europa reste jag till Hortus Botanicus i Leiden. Jag hade kontaktat en professor i botanik. Hon visade mig runt och jag kunde sitta och måla de växter som vi fann både i växthusen och i trädgården. Dessutom sände hon mig namnen på 500 olika växter på latin för att jag skulle leta fram vilka han var auktor för och i vilket land han hade hämtat dem. Jag var också i Amsterdams Botaniska trädgård och där fanns också växter från Thunberg. Jag fick en komplett karta därifrån med markeringar var hans växter fanns. I Bergianska trädgården i Stockholm fick jag också sitta och måla växter från Thunberg i växthuset. Jag kontaktade en intendent i Göteborgs Botaniska trädgård och fick stor hjälp med de latinska namnen på växterna jag målat. Thunbergs ursprung finns också där.

Ritningar på postvagnen fick jag från en man i Danmark. Efter dem rekonstruerade jag en bild med hjälp av oljemålningar från 1700-talet. Postmuseet i Stockholm hjälpte mig att få fram bilder på postjakten Kung Gustaf.

ANNONS

Det tog 6 år att bli klar med boken. Varje bild målade jag om flera gånger. Ibland var det mycket svårt att få fram bilder på växter. Därför köpte jag plantor till min trädgård och sådde frön för att kunna måla när de kom upp. Jag gick runt på min ö i olika trädgårdar och letade (med tillstånd av ägaren) efter träd och buskar.

Om gästbloggaren

Anita Steiner bor på Hälsö i Göteborgs skärgård och är målare, grafiker och författare. Hon är aktuell med boken Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg reser i Europa Afrika Asien 1772–1779 som är en illustrerad berättelse i akvarell om ett riskfyllt äventyr på 1700-talet där Thunberg, svensk botanist och lärjunge till Carl von Linné, reser genom Europa, Sydafrika och Asien för att samla växter och fröer. Tidigare har hon gett ut Tånge sjötrollet, Jacob seglar till Kina, Ostindiefararen Götheborgs resa 1743–1745 (utsedd till årets Göteborgsbok 2005) och Livs äventyr i Japan och på Formosa 1652–1662.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.