Sex författare antagna till litterärt utvecklingsprogram i södra Sverige

De sex deltagarna i den första omgången av Skrivyta Syd är Nina Pascoal (Foto: Emil Malmborg/Bonniers), Ola Rydberg, Krystallia Sakellariou, Niels Vonberg, Mija Åhlander och Amale Hanna Dawod.

Skrivyta Syd är ett nytt litterärt utvecklingsprogram i Sveriges sydligaste regioner. De sex första deltagarna är nu utvalda.

Ett nytt litterärt utvecklingsprogram har lanserats av de sex sydligaste regionerna i Sverige. Skrivyta Syd är ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Under ett år får författare en unik möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, branschträffar, träffa manuscoach och delta i samtal med andra författare.

Med Skrivyta Syd vill vi handfast bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige. Vi vill att man ska kunna leva och verka som författare i våra regioner och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

– Målet är att detta program ska permanentas, eller i alla fall fortsätta länge. Men såklart blir det här första året ett test där vi får se om det fungerar så väl som vi hoppas och tror, säger Camilla Carnmo, verksamhetsutvecklare litteratur och läsfrämjande i Blekinge och Kronoberg.

Skrivyta Syd vänder sig till författare i början av sitt författarskap och ansökningen var öppen både för författare som nyligen debuterat och för de som ännu inte är utgivna.

– Kanske har man avslutat en författarutbildning, kanske har man även hunnit bli publicerad. Man ska ha kommit en bit på väg med sitt skrivande, och ha ambitioner med det, men inte ha hunnit bli superetablerad. Man sökte in med textprov och projektbeskrivning, säger Camilla.

En deltagare från varje region väljs ut, och programmet skräddarsys sedan efter deltagarnas behov och önskemålDrygt 40 personer sökte till den första omgången, och sex författare har nu valts ut.

Antagna till Skrivyta Syd 2021 är:

Blekinge: Ola Rydberg (Yngve och Vargpappan)
Halland: Krystallia Sakellariou (Denna bok tillhör Krystallia S : insidor utsidor – en bok av böcker och andra berättelser)
Jönköping: Amale Hanna Dawod
Kalmar: Niels Vonberg
Kronoberg: Mija Åhlander (Pizzaskäraren, Känn på mina ben)
Skåne: Nina Pascoal (Vi röstar om vi saknar mamma)

Om Skrivyta Syd

Projektet är en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd.

Programmet inleds med en vecka på Hedlandet residens i Skåne där deltagarna får lära känna varandra, skriva, och möta bland annat de etablerade författarna Lina Wolff, Tomas Bannerhed och Kristofer Flensmarck som är manuscoacher.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL