Axiell Mikromarc utsatt för ransomware – bibliotekssystem ligger nere

Bibliotekssystemet Mikromarc som ägs av Axiell har utsatts för en ransomware-attack och ligger nere sedan mitten av förra veckan. Foto: iStock.

Det norska bibliotekssystemet Mikromarc som ägs av svenska Axiell och även används av bibliotek i Sverige och Finland ligger nere sedan i onsdags förra veckan. Enligt Axiell är det en riktad IT-attack i form av ransomware.

Enligt Biblioteksbladet som rapporterat om attacken används Micromarc på ett 50-tal svenska folkbibliotek. Några av dessa hör hemma i samarbetet Familjen Helsingborg.

– Driftproblem har vi haft tidigare men detta är på en helt annan nivå. Det viktigaste är att säkra upp så att ingen information har läckt och se till så att detta inte händer igen, säger Alexander Bergdahl, biblioteksassistent i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs bibliotek har fått en uppdatering från Axiell om att IT-systemet förhoppningsvis ska komma igång under tisdagen. I väntan på det kan låntagare fortfarande låna och lämna tillbaka böcker på biblioteket där personalen kommer att registrera lånen i systemet i efterhand.

Ransomware, på svenska även utpressningsprogram, är en typ av skadlig programvara vars syfte är utpressning, ofta genom att ta filer som gisslan via kryptering. För att häva krypteringen eller återfå kontrollen över datorn kräver utpressningsprogrammet en lösensumma, ofta i form av bitcoin som gör det nästan omöjligt att spåra brottslingarna.

Axiell har polisanmält IT-attacken men skriver i ett uttalande att det inte finns några indikationer på att några personuppgifter ska ha läckt ut i samband med attacken. Axiell jobbar med en internationell säkerhetsfirma för att återskapa systemet.

Ett flertal bibliotek runtom i världen har drabbats av liknande problem tidigare, inte minst i USA. Just ransomware är vanligare på enskilda datorer då en användare klickar på en länk i ett mejl eller på en webbsida och omedvetet installerar utpressarnas programvara. Men i detta fall drabbades datacentret i Norge som driftar Mikromarc-systemet. Enligt HD påverkas även e-tjänster som Biblio.

Även Axiell har tidigare utsatts för intrångsförsök, men det är första gången som ett sådant försök faktiskt slår ut ett system.

– Det är medvetet gjort, kanske inte för att skada Axiell som bolag, utan för att skada en infrastruktur. Jag vet inte vilka de är, de kanske har provat på massor av bolag, men för oss känns attacken ganska riktad, säger Axiell Sveriges operativa chef Maria Wasing till Biblioteksbladet.

Fotnot: Micromarc är en Axiell-produkt sedan 2019 då bolaget köpte norska Open Library Solutions.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL