Dave Eggers släpper ny roman inbunden – exklusivt hos indiebokhandlare

Författaren Dave Eggers ger ut inbunden bok med flera olika omslag som säljs exklusivt hos lokala indiebokhandlare. Foto: Michelle Quint. Montage: Boktugg.

Författaren Dave Eggers nya bok The Every kan de första sex veckorna endast köpas exklusivt hos indiebokhandlare och förlagets webshop. Därefter kommer mjukband och ebok för Amazon och övriga återförsäljare – men de får inte tillgång till den inbundna upplagan.

– Jag gillar inte mobbare och Amazon har sparkat sand i ögonen på oberoende bokhandlare i decennier nu. Det här kändes som ett bra tillfälle att knuffa tillbaka mot monopolet, Amazon, som för närvarande styr bokvärlden, säger Dave Eggers till New York Times.

Den 5 oktober släpps den nya boken The Every av författarens eget förlag McSweeney’s (som är icke vinstdrivande) i inbundet med 32 olika (!) omslag som kommer att distribueras slumpmässigt (ja, alltså urvalet av omslag, inte adresser). Sex veckor senare kommer mjukband och ebok på förlaget Vintage, men hårdbandet kommer att fortsätta säljas av indiebokhandlare och McSweeney’s.

Förläggaren Amanda Uhle på McSweeney’s berättar att det inte var helt enkelt att kringgå världens största bokhandlare. Hon menar att det inte handlar om att försöka kasta omkull systemet utan att bjuda in läsarna till de lokala bokhandlarna och få dem att fundera över var de köper sina böcker.

– Post-covid känns som den perfekta tidpunkten att initiera de konversationerna och en perfekt tid att titta in i en lokal butik och se vad som finns på hyllorna, säger Uhle till NY Times.

På svenska finns flera böcker av Dave Eggers, bland annat debuten Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet (nyutgiven av Modernista), Era fäder, var är de? Och profeterna, lever de kvar för evigt? (Forum), omdebatterade Circle (Forum) och Kungens hologram (Forum) som nominerades till National Book Award.

Återstår att se om de svenska rättigheterna plockas upp och ifall de då väljer att ge ut en inbunden utgåva – och sälja den exklusivt hos åtminstone de fysiska bokhandlarna?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL