Daniel Sjölin släpper ny roman – exklusivt som följetong på Expressen Premium

Daniel Sjölin följetong
Författaren och tv-profilen Daniel Sjölin utkommer under sommaren med följetongen/romanen ”Erövraren” som publiceras i nio delar exklusivt för prenumeranter på Expressen Premium. Foto: Stefan Tell.

Författaren och tv-profilen Daniel Sjölin släpper en ny roman som följetong – på Expressens kultursida. ”Erövraren” publiceras i nio delar exklusivt för prenumeranter på Expressen Premium.

– Daniel Sjölin ger läsaren inblickar i en för många okänd värld. Och han gör det med humor och skärpa. Dessutom återupplivar vi tillsammans 1800-talets följetongstradition, där flera stora författare skrev direkt för tidningar, säger Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, i ett pressmeddelande.

Erövraren markerar enligt tidningen Daniel Sjölins återkomst till romankonsten efter 14 år. Debuten Oron bror gav honom Borås debutantpris och Världens sista roman rönte honom också framgångar när den nominerades till Augustpriset 2007.

Därefter har Daniel Sjölin varit verksam som kulturjournalist, bland annat på ”Babel” i SVT, Expressens kultursida och i ”Två män i en podd”. Men han har även skrivit böcker, exempelvis Vulkanen och monsterbrandbilen (2018). Dessutom utgör han tillsammans med Jerker Vidborg pseudonymen Michael Mortimer som kom ut med Blodssystrarna (2015).

”Erövraren” är skriven under våren, beställd av Expressens kultursida.

De nio delarna skildrar en medelålders kulturjournalist som i desperation far fram genom den svenska kulturvärlden, i hopp om att slå sig fri från ett äktenskap som börjat likna ett våldsamt fängelse. 

– Jag har försökt skapa en huvudperson som man kan tolka rakt av som en slusk – eller tvärtom som ett offer. Ska bli spännande att se hur läsarnas dom över honom blir, säger Daniel Sjölin.

Första delen av ”Erövraren” publiceras den 13 juni. 

Analys: Sommarföljetänger är inget nytt, många tidningar har denna tradition. Oftast handlar det dock om böcker som nyligen släppts eller ska släppas i bokform. Alternativt en äldre bok i samma serie där publiceringen blir en uppladdning inför det nya släppet på samma sätt som reprisering av Fast & Furious 17 inför premiären av den 18:e filmen.

Blir spännande att se om Expressen sätter en ny trend här och tidningarna börjar konkurrera med bokförlagen om spännande manus. En annan fråga är ifall följetongen ska ges ut som bok – sker det då på Expressens förlag eller på något av Bonnierförlagen? En annan tänkbar utveckling är förstås att tidningar betalar förlagen för rättigheten att publicera en ny bok som följetong före boksläppet. Exklusivt i print och/eller digitalt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL