ANNONS

Daniel Sjölin följetong
Författaren och tv-profilen Daniel Sjölin utkommer under sommaren med följetongen/romanen ”Erövraren” som publiceras i nio delar exklusivt för prenumeranter på Expressen Premium. Foto: Stefan Tell.

Daniel Sjölin släpper ny roman – exklusivt som följetong på Expressen Premium

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och tv-profilen Daniel Sjölin släpper en ny roman som följetong – på Expressens kultursida. ”Erövraren” publiceras i nio delar exklusivt för prenumeranter på Expressen Premium.

– Daniel Sjölin ger läsaren inblickar i en för många okänd värld. Och han gör det med humor och skärpa. Dessutom återupplivar vi tillsammans 1800-talets följetongstradition, där flera stora författare skrev direkt för tidningar, säger Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Erövraren markerar enligt tidningen Daniel Sjölins återkomst till romankonsten efter 14 år. Debuten Oron bror gav honom Borås debutantpris och Världens sista roman rönte honom också framgångar när den nominerades till Augustpriset 2007.


ANNONS


Därefter har Daniel Sjölin varit verksam som kulturjournalist, bland annat på ”Babel” i SVT, Expressens kultursida och i ”Två män i en podd”. Men han har även skrivit böcker, exempelvis Vulkanen och monsterbrandbilen (2018). Dessutom utgör han tillsammans med Jerker Vidborg pseudonymen Michael Mortimer som kom ut med Blodssystrarna (2015).

”Erövraren” är skriven under våren, beställd av Expressens kultursida.

De nio delarna skildrar en medelålders kulturjournalist som i desperation far fram genom den svenska kulturvärlden, i hopp om att slå sig fri från ett äktenskap som börjat likna ett våldsamt fängelse. 

– Jag har försökt skapa en huvudperson som man kan tolka rakt av som en slusk – eller tvärtom som ett offer. Ska bli spännande att se hur läsarnas dom över honom blir, säger Daniel Sjölin.

Första delen av ”Erövraren” publiceras den 13 juni. 

Analys: Sommarföljetänger är inget nytt, många tidningar har denna tradition. Oftast handlar det dock om böcker som nyligen släppts eller ska släppas i bokform. Alternativt en äldre bok i samma serie där publiceringen blir en uppladdning inför det nya släppet på samma sätt som reprisering av Fast & Furious 17 inför premiären av den 18:e filmen.

Blir spännande att se om Expressen sätter en ny trend här och tidningarna börjar konkurrera med bokförlagen om spännande manus. En annan fråga är ifall följetongen ska ges ut som bok – sker det då på Expressens förlag eller på något av Bonnierförlagen? En annan tänkbar utveckling är förstås att tidningar betalar förlagen för rättigheten att publicera en ny bok som följetong före boksläppet. Exklusivt i print och/eller digitalt.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »