Lars Andersson får Kulturpriset till Göran Tunströms minne 2021

Lars Andersson. Foto: Kari Løvaas

Författaren Lars Andersson har tilldelats Kulturpriset till Göran Tunströms minne. Prissumman är på 20 000 kronor.

Kulturpriset till Göran Tunströms minne delas ut av Sunne kommun till lokalt verksamma kulturpersonligheter som har berikat kulturlivet i Sunne. Årets pristagare är författaren Lars Andersson, aktuell med kritikerrosade romanen Nu på Bokförlaget Polaris.

I sitt tacktal skriver Lars Andersson så här om Göran Tunström, som gick bort 2000: 

”Han var en idol först, och en vän sen under hans sista tjugu år. Min roman nummer två hade han läst när vi träffades första gången, det var en kall vinterkväll med snödrev i Stockholm och året måste ha varit 1978. Den boken hade delvis utspelats i det som var mina sommartrakter sen barndomen, och han gick emot mig och frågade vad jag menade med att skriva om Sunne. Jag lovade att det inte skulle upprepas.” 

Lars Andersson räknas alltsedan 1970-talet som en av sin författargenerations främsta prosaister. Bland hans romaner finns Snöljus, Bikungskupan, Vattenorgeln, det tvådelade Värmlandseposet Ljus från ingenstans / De levandes land och de hittills två kriminalromanerna om Leonard Ringer. Förra året tilldelades han Doblougska priset.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL