Natur & Kultur går in med 1 Mkr per år i fem år för att tillsammans med Sveriges Författarförbund och Läromedelsförfattarna skapa en professur i sakprosa på Linnéuniversitetet. Foto: iStock.

Nu kan du bli professor i gestaltande sakprosa tack vare nya miljoner

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sveriges första professur i gestaltande sakprosa blir verklighet. Under fem år satsas 7,5 Mkr i ett unikt samarbete mellan Linnéuniversitetet, stiftelsen Natur & Kultur, Läromedelsförfattarna och Sveriges Författarförbund.

– Kunskap är den bästa basen att bygga argument och samhälle på. Men den talar inte för sig själv. Språket som bär kunskapen framåt behöver omsorg för att fungera med den kommunikativa kraft som är nödvändig, för att bli meningsskapande och leda till ett gott människoblivande, kunskapsbaserad handling och en gemensam bas för samhällsbygget. Det är på tiden att den får den forskningsinriktade uppmärksamhet som bildar bas för utveckling av kunnande kring sakprosans villkor och möjligheter, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson i ett pressmeddelande.


ANNONS


Sakprosa – faktabaserad litteratur som till exempel reportage, historia, biografier, debattböcker, populärvetenskap, reseskildringar och läromedel – spelar en avgörande roll för det offentliga samtalet, inte minst i en tid av infodemi och avsiktlig desinformation. Ändå finns det, till skillnad från andra nordiska länder, ingen forskning med inriktning mot sakprosa i Sverige.

Insikten om vikten av en sakprosaprofessur väcktes på Sveriges Författarförbund redan för ett decennium sedan. Linnéuniversitetet i Växjö fick frågan för något år sedan och såg genast möjligheter med en professur som passade väl in i universitetets profilering och kan bidra till att sätta kunskap i rörelse.

ANNONS

Linnéuniversitetet kunde erbjuda en hemvist för professuren, förutsatt att finansieringen kunde lösas. Intresse väcktes även hos Natur & Kultur och Läromedelsförfattarna. Det är tack vare alla dessa aktörer som Sverige kan få sin första professur i sakprosa. 

Att beskriva sakliga fakta på ett medryckande sätt är en konst. Det gäller all sakprosa, även läromedel. Läromedelsförfattare har en viktig uppgift som utbildare av framtidens generation. Rätt skrivna kan dessa böcker ge barn och unga en överblickbar bild av den komplexa verkligheten de lever i och därmed skapa en kunskapsgrund och ett samhällsintresse att bygga vidare på genom livet.

– God tillgång till fakta att lita på har aldrig varit viktigare för det demokratiska samhällsbygget. I en värld där information ständigt tar nya former är det avgörande att sakprosan utvecklas för att komma igenom bruset. Natur & Kultur har i snart hundra år verkat för att ge orden arenor. Det är både naturligt och med stor stolthet vi, tillsammans med Författarförbundet och Läromedelsförfattarna, är en del i Sveriges första professur i sakprosa, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Avtalet, som parterna nyligen undertecknat, är värt sammanlagt 7,5 miljoner kronor. Huvudfinansiären Natur & Kultur går in med 1 miljon kronor per år i fem år, samtidigt som Läromedelsförfattarna och Sveriges Författarförbund går in med 250 000 kronor vardera per år under lika lång tid.

Professuren förläggs till Fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet och får namnet Natur och Kulturs professur i sakprosa. Parterna hoppas att professuren kan utlysas under hösten 2021, med målet att ha den på plats inför höstterminen 2022.

Frågan är om denna person kommer att kalla sig sakprosaprofessor?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL