Denna artikel sponsras av författare/förlag

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Martin Johansson. Foto: Jannis Politidis

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

Charlie och Tiger åker till Mallorca

Charlie och Tiger åker till Mallorca

  • Förlag: Lilla Hoi
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-15
  • ISBN: 9789175576015

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

– Jag har massor med idéer, säger Martin. Böckerna kommer alltid att ha resor som tema och ha en feelgoodkänsla. Jag upplever att det inte är många som skriver feelgood för barn, och just därför är det extra viktigt att jag fortsätter med det temat. För mig som författare tycker jag också det är viktigt att mina böcker samtidigt bidrar med ett lärande, som kring hur man umgås med andra och vad som är viktigt här i livet, säger Martin och fortsätter:

– Jag ser framför mig att man läser boken som godnattsaga, och tanken är att man ska somna med ett härligt leende på läpparna. Det är så mycket våld ändå i världen, och det är viktigt att man bygger upp fina miljöer och roliga händelser för barn, med mer humor som låter barnen drömma sig bort. När man drömmer och föreställer sig saker som barn får det positiva följder senare i livet.

Som starka läsupplevelser från barndomen och de egna barnens uppväxt nämner Martin klassikerna, som Astrid Lindgrens böcker och Tintin som alla innehöll mycket humor och spänning men också kvalitet.

Båda huvudkaraktärerna är som sagt baserade på Martins egna två katter, som kanske också har lånat ut vissa personlighetsdrag till sina fiktiva avbilder.

– Pelle (Charlie i böckerna) är ganska sorglös, han tar dagen som den kommer och menar att ”det löser sig”. Tiger är den som håller ordning och reda och ser till så att han och hans kompis ser prydliga ut, säger Martin.

Alla intäkter som kommer in från böckerna om Charlie och Tiger doneras till stiftelsen Feelgoodreading, vars syfte är att stimulera barns utveckling, kreativitet, läslust, vetgirighet och språk.

Om författaren

Martin Johansson bor i Stockholm med sina två katter. Han har tre vuxna barn, driver en egen konsultfirma som arbetar med stiftelser. På fritiden träffar han gärna familj och vänner. Han debuterade som författare 2016 med Charlie och Tiger åker till Mallorca, som släpps i digitala format sommaren 2021.

Charlie och Tiger åker till Mallorca

Charlie och Tiger åker till Mallorca
Författare
Medverkande
Förlag Lilla Hoi
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor32
Vikt0
Utgiven2021-06-15
SABHcf
ISBN 9789189199422
<p ><span >”Vet ni något kul man kan hitta på under sommaren?” undrade Charlie som gärna drog iväg på ett spännande äventyr.
”Förra året var vi på Mallorca”, sa Roffe och gjorde tummen upp med ena tassen. ”Härliga stränder och finfin fisk. Dit måste ni åka.”
Tiger och Charlie spetsade öronen. Mallorca, det lät kul.</span><span>

På Mallorca väntar ett härligt äventyr för katterna Charlie och Tiger. Ännu roligare blir det när det visar sig att tvillingsystrarna Minja och Pinja också är där. Det är ju faktiskt så att bröderna alltid varit lite förtjusta i de tjusiga cirkuskatterna ...
Tillsammans utforskar de Mallorca och är med om många, både dråpliga och härliga, äventyr! De solar och badar, äter på&nbsp; fiskrestauranger och njuter, men besöker även de otroliga droppstensgrottorna, där något riktigt läskigt händer ...

</span><span >Charlie och Tiger åker till Mallorca</span><span> är något så speciellt som en feelgood-bok för barn. Författarens önskan är att bokens läsare ska få följa med på Charlie och Tigers äventyr och få just den där känslan som man har när man är på semester och riktigt trivs med livet. Därmed inte sagt att Charlie och Tiger inte möter svårigheter längs vägen som de måste lösa, men de löser dem tillsammans, gärna med en stor dos humor. Den här boken är en bok att läsa när man bara vill må bra en liten stund och se att det finns ljus och roligheter för alla. Ted Johanssons fina illustrationer lyfter boken till högre höjder.

</span>

<p ><span> </span>

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se