Charlotta Jonsson: Väldigt fysiskt att läsa in ljudböcker

Charlotta Jonsson, skådespelare och inläsare. Foto: Emma Duggan London Event Portraits

Skådespelaren Charlotta Jonsson har en särskild medarbetare på Storytel att tacka för startskottet på sin efterlängtade karriär som inläsare av ljudböcker.

Utöver att jobba med teater, film och tv (nyligen sågs hon i Björnstad på HBO) är Charlotta Jonsson sedan några år tillbaka även aktiv som ljudboksinläsare. Hon läser in allt från barnböcker till facklitteratur och spänningsromaner. 

– Älskar litteratur! Just nu läser jag in två böcker parallellt: Händelserna på hästgården av Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus och Där isarna råmar av Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark, riktigt bra! 

Hur kom du in på att läsa in ljudböcker?
– Jag hade under lång tid mailat till olika ljudboksproducenter, var helt säker på att det här var för mig, men utan framgång. När jag så hade jättemycket annat jobb och inte tid att tänka på det längre, hörde Storytel av sig med en förfrågan om en bok. Sedan rullade det bara på. Jag är den speciella medarbetaren evigt tacksam! 

Vilka utmaningar finns det med jobbet som inläsare?
– Konstigt nog är det väldigt fysiskt. Man blir mosig i huvudet och trött i ögonen, får ont i ryggen och lock för öronen. Men det är bagateller! Utmaningen är ju det roliga: att ge liv åt en text bara så pass mycket att lyssnaren själv ser bilder och kan gå omkring i det landskap som en bra bok är. Jag tar hen vid handen och leder in, sedan är texten där. 

Vilken sorts böcker tycker du är roligast att läsa in?
– En bra bok är välskriven. God litteratur kan vara vilken genre som helst! Jag har läst in fantastiska ungdomsromaner, galna deckare, gripande självbiografiska berättelser. Bara det är välskrivet och med en tanke bakom! 

Charlotta Jonsson (f. 1974) kommer från Umeå men bor sedan länge på Södermalm i Stockholm. Hon har även bott och utbildat sig i New York och på Scenskolan i Göteborg. Charlotta har spelat i bland annat tv-serier som Björnstad, Beck, Eagles, Wallander och Solsidan samt ett stort antal teaterpjäser i framförallt Stockholm.

LÄS ÄVEN: Vilken ljudbokstjänst har bäst app – Storytel eller Nextory?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL