Callin Öhrvall Delmar, ljudboksinläsare och skådespelare. Foto: Erik Lundback

Callin Öhrvall Delmar: Inläsaren en viktig länk mellan författare och lyssnare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Skådespelaren Callin Öhrvall Delmar har läst in fler än 170 ljudböcker i många olika kategorier och genrer. Här berättar hon för Boktugg om sitt jobb som inläsare.

– Jag får ofta höra att jag har en behaglig röst vilket är en otroligt fin feedback. Inläsarens röst är ju ofta det första man tänker på när man lyssnar på en ljudbok. Jag tror att det är viktigt att rösten i kombination med inlevelse, rytm och dynamik är i balans och att det inte tar över och sticker ut för mycket men att det samtidigt inte blir för platt heller. Att dessa i kombination ligger som en mjuk följsam våg över författarens text. Lyssnaren måste ju också fortfarande få chansen att ge sin egen färg till böckerna, precis som när man läser en vanlig bok, säger Callin Öhrvall Delmar.


ANNONS


Callin arbetar mycket med sin röst och gör allt från ljudböcker, dubbning av tecknade filmer, voice over för bland annat reklamfilmer och tv-spel, och jobbar som programledare för olika utbildningsfilmer. Hon befinner sig även i utvecklingsfasen av en internationell tv-serie. 

Bland de senaste böckerna hon läst in är ungdomsboken Kapitelrånarna av Jan Fröman, Allt att vinna av Sofia Fritzson inom kategorin romance, romanen Diplomatens hustru av Pam Jenoff och biografin Den mörka hemligheten i Tysfjord av Anne-Britt Harsem. 

ANNONS

– Fyra helt olika genrer och det är så otroligt roligt att jag som inläsare får möjligheten att läsa in så olika typer av böcker och för olika förlag, säger Callin.

Ibland får hon frågan hur hon kan läsa in biografier som innehåller hemska inslag om barn som är utsatta och illa behandlade, eller om misshandel och andra svåra ämnen, som exempelvis Den mörka hemligheten i Tysfjord som handlar om sexuella övergrepp.

– Här känner jag att jag är en viktig länk som inläsare för att förmedla till lyssnarna att detta förekommer i världen och att hjälpa författarna att sprida deras budskap som förhoppningsvis kan hjälpa andra i liknande situationer. Som inläsare måste jag därför fokusera på författarens viktiga budskap och lägga mina känslor som inläsare åt sidan och ta en objektiv roll och inte gå in i det för emotionellt, men utan att tappa känslan och innebörden. Det är inte alltid lätt, men det är mitt jobb, säger Callin.

För att förbereda sig inför en inläsning kollar hon upp hur svåra ord eller namn ska uttalas, ord på andra språk, och sätter sig in i vilka karaktärer som är med för att få fram den rätta känslan för dem. Detta för att slippa oväntade överraskningar senare i boken så att hon måste läsa om vissa delar.

Privat bild på Callin från en ljudboksinläsning i en studio.

Hur läser du själv böcker? Föredrar du ljudbok, tryckt bok eller ebok?
– Jag lyssnar numera gärna på ljudböcker även om det ibland känns härligt att hålla i en fysisk bok också. Jag föredrar ofta ljudböckerna eftersom de ger så bra möjligheter att lyssna vid många olika tillfällen, till exempel när jag tränar, promenerar, åker kommunalt, kör bil, lagar mat med mera, säger Callin och fortsätter: 

– Man kan ju också lyssna med andra vilket gör det till en sällskapsgrej. Till exempel under bilresor med familjen och när jag nattar barnen. Just vid nattning har jag ofta kunnat sätta på en bok som jag läst in i barngenren, så att barnen kunnat höra mammas röst utan att jag själv har varit i rummet. Det har varit praktiskt i vissa lägen! Eböcker läser jag inte lika ofta, även om det är praktiskt att man kan växla mellan ljudbok och ebok i de olika ljudboksplattformarna. 

Fakta om Callin Öhrvall Delmar 

Callin är uppvuxen i Colombia och Spanien och bor på Lidingö med sin familj. 

Hon har jobbat som skådespelare i 15 år och som inläsare i 10 år. Hon har läst in fler än 170 ljudböcker och nominerats tre gånger till Storytel Awards för sin insats som ljudboksinläsare. 

Andra sysselsättningar och intressen är att dansa salsa, thaiboxas, promenera, träna, sjunga, resa och umgås med vänner och familj.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL