Kobo Elipsa
Kobo Elipsa är en ny läs- och skrivplatta som lanseras den 24 juni 2021. Foto: Rakuten Kobo.

Kobo lanserar nya läsplattan Elipsa – för eböcker och anteckningar på 10,3 tum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Först ut av jättarna på marknaden för stora läs- och skrivplattor blir Kobo Elipsa med 10,3-tums eInk-skärm och pennan Kobo Stylus.

Svenskarna har inte riktigt tagit läsplattorna till sitt hjärta. När vi skriver läsplatta menar vi alltså enheter med eInk-skärm (ibland ebläck på svenska). Fördelarna med dessa är att de är mer skonsamma mot ögonen, drar mindre ström och påminner mer om papper.


ANNONS


Genombrottet för läsplattorna kom med Kindle, och det är många svenskar som även äger en sådan. Adlibris Letto är en variant på denna, liksom Storytel Reader. Skärmarna har sakta vuxit även på dessa plattor, men ligger oftast på 6 tum (vilket både Storytel och Adlibris har valt).

På senare år har en rad nischtillverkare lanserat större skärmar som dessutom haft stöd för olika digitala pennor. Läsplattorna förvandlades till läs- och skrivplattor. Dels för att kunna stryka under i texter eller göra anteckningar, dels för att kunna rita. Ett exempel är norska ReMarkable (10,3 tum) som säljs för strax under 5000 kronor, numera även på Elgiganten.

Även Sony (som producerade läsplattor redan innan Amazon släppte sin Kindle men inte lyckades göra det lika smidigt att köpa och ladda ner eböcker) har i flera år erbjudit läs- och skrivplattor. Målgruppen har varit företag som läser mycket dokument i A4-storlek. Sony DPT-RP1 exempelvis har en 13-tumsskärm.

Men för några timmar sedan meddelade Rakuten Kobo att de nu lanserar läs- och skrivplattan Elipsa. Det innebär att de till skillnad från sina nischade konkurrenter även erbjuder en ebokhandel direkt i plattan. Det har spekulerats i att Amazon ska lansera en ny Kindle under 2021 och det är ingen vågad gissning att även de kommer att ha större skärm och stöd för att anteckna med en penna.

ANNONS

– När vi tittade på vad som skulle komma härnäst för Kobos ebokläsare går vi alltid tillbaka till våra kunder, till folket som läser varje dag, för att lära oss hur vi kan göra deras läsande liv bättre. Med Kobo Elipsa möter vi behovet hos människor som inte bara vill läsa en bok, de vill engagera sig i den, stryka under, anteckna i marginalerna, eller i en egen anteckningsbok eftersom de vet att det är så de får ut så mycket som möjligt ur böckerna, artiklarna och dokumenten de läser, säger Michael Tamblyn, VD för Rakuten Kobo, i ett pressmeddelande.

Med den här nya ebokläsaren menar han att Kobo har smält samman bokhandeln, boken och anteckningsboken så att människor kan fånga alla de idéer som kommer från böcker och skrivande.

– När vi tittar på de ebokläsare som finns på marknaden på ena sidan och eInk-skrivplattor på den andra såg vi en möjlighet att inte bara ersätta ett pappersblock eller ord på en sida utan att skapa en bättre väg att hitta, fånga och skapa idéer. Läsare är tankfulla människor, så vi vill göra apparater som uppmuntrar tankfullhet.

Så kommer detta att övertyga svenskar om att släppa sina iPads och Androidplattor för enheter som visserligen går att surfa på men definitivt inte titta på video? Spontant känns det som att läs- och skrivplattor skulle vara perfekta för både skolor och företag. En fördel som Kindleanvändare ofta lyfter fram är att när man läser på en Kindle istället för i Kindleappen på mobil eller surfplatta slipper man alla notifieringar och telefonsamtal som kan störa läsupplevelsen.

Kobo Elipsa ska finnas att köpa den 24 juni. Oklart om det gäller även svenska återförsäljare.

Fakta om Kobo Elipsa

 • 10.3” E Ink Carta 1200 touchscreen (227 PPI, 1404 x 1872 upplösning med Dark Mode)
 • Lagringsutrymme: 32GB
 • Processor: Quad Core @ 1.8 GHz
 • WiFi 802.11 ac/b/g/n and USB-C
 • Batteritid: veckor (beroende på användning, förbrukar endast ström när skärmen uppdateras exempelvis vid sidbyte men mer om man antecknar)
 • Storlek: 193 x 227.5 x 7.6 mm
 • Vikt: 383g
 • Filformat: 15 format stöds som standard (EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR)
 • Bibliotekslån: har stöd för Overdrive
 • Språkstöd: svenska, danska, norska, finska, engelska och ytterligare ett tiotal språk.
 • Pris: 399 dollar (motsvarande 3400 kr, finns dock inget pris hos svenska återförsäljare ännu)
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Lördag och tomt i utgivningslistan hos Bokinfo.

🎂 Födelsedagar: Författaren Lotten von Kræmer (1828-1912) var född 6 augusti och är känd som instiftaren av Samfundet De Nio. Lotten von Kræmers pris är uppkallat efter henne. Dagens boktips blir därför en bok som kommer ut först i september: Diktarhjärtat : Lotten von Kraemers litteraturliv av Anna Williams.

⏳ Idag den 6 augusti äger Hiroshimadagen rum, då vi uppmärksammar atombombningarna av de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945. Det är även sandslottens dag och senapens dag. Dagens boktips blir därmed Stora boken om andra världskriget : från blixtkrig till Hiroshima och Barbapapa – Sandslottet.


Det kom att bli elva böcker om det oregerliga och barnrika Statsrådet. Illustration: Anna-Lena Lindqvist/TT.

🎭 Pseudonym. Han är 16-barnsfar, synnerligen förmögen – men knappast särskilt politiskt intelligent. Det namnlösa statsrådet i Bo Baldersons deckarserie är betydligt bättre på att lösa intrikata mordgåtor än på att sköta sin ministerpost.