Författaren Linda Ståhl. Foto: Kajsa Göransson

5 bra böcker med inkluderande karaktärer – boktips av Linda Ståhl

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Huvudkaraktären i Linda Ståhls debutdeckare är ickebinär, och vi bad författaren att tipsa om fler böcker med ett inkluderande karaktärsgalleri.

Linda Ståhls debutroman Syndaren ska vakna (Norstedts) är första delen i en deckarserie om den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen.

– Deckarvärlden kryllar av ensamvargande cis-poliser och min önskan är att göra den lite mer inkluderande. HBTQI-personer hamnar ofta i skymundan i genrelitteraturen, och jag vill sätta allt ljus på Reub. Därutöver hoppas jag att boken lämnar läsaren med tankar om att små, till synes obetydliga val, ibland kan vara helt livsavgörande, säger Linda.

Vi bad Linda att tipsa om några av sina favoritböcker som har ett inkluderande karaktärsgalleri och fick fem titlar från olika genrer.

Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst 

”’Sluta gnäll och köp en jävla kolonilott!’ säger Zacke till Cilla. Och det är precis vad hon gör i Söta, röda sommardrömmar. Cilla Storm-böckerna är feelgood-deckare och här gifter sig doften av smörig chardonnay med kolonistugornas kvistrosor. Här inkluderas såväl homosexuella som pensionärer, som inte bara förpassas till ett hörn utan i allra högsta grad lyfter berättelsen.”

Söta, röda sommardrömmar

Söta, röda sommardrömmar

 • Förlag: Lovereads
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-08-17
 • ISBN: 9789198409734

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

”Simona Ahrnstedt är Sveriges okrönte romance-drottning och mästare på inkludering. Hon har förmågan att lyfta in karaktärer som bryter från samhällsnormerna. Jag kommer särskilt att tänka på Siri, huvudpersonen Lexias vän i Allt eller inget. Att Siri är lesbisk transkvinna är sekundärt. Framförallt är hon den som stöttar Lexia när kroppskomplexen är som värst, och när relationen med Adam svajar.”

Allt eller inget

Allt eller inget

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-10-17
 • ISBN: 9789137150673

Väg 9 av Tina Frennstedt

”Boken utspelar sig i Skåne där supersnuten Tess Hjalmarsson inte bara löser mordfall utan också gör ett försök att som homosexuell singelkvinna bli mamma. Cold Case-serien har kopplingar till gamla ouppklarade fall och jag gissar att endast en slipad kriminaljournalist med fäbless för kalla fall kan konsten att väva samman nutid med dåtid på ett så träffsäkert och spännande sätt.”

Väg 9

Väg 9

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-03-18
 • ISBN: 9789137155005

Tjockdrottningen av Moa Herngren

”Annie lever sitt liv genom andras Facebook och Instagram-inlägg. Själv har hon gett upp hoppet om vänner och kärlek och tröstar sig med ballerinakex och dokusåpor. Johanna är nyseparerad och lever på cigaretter. När hon får möjligheten att leda ett bantningsprogram på teve tackar hon motvilligt ja. Tjockdrottningen visar vår snäva samhällsnorm är och hur svårt det är att passa in.”

Tjockdrottningen

Tjockdrottningen

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-24
 • ISBN: 9789113072111

Inte alltid en dans på rosor av Tobias Karlsson

”Jag valde att lyssna på Tobias självbiografiska bok. Dansen gav honom respit från plågoandarna i skolan, samtidigt som den gjorde honom utsatt. När jag hör honom berätta hur han kallades ”femi” hörs det på varje stavelse hur ordet sitter som en kil i bröstet. Boken ger en rejäl reality check om att vi har långt kvar till ett inkluderande samhälle.”

Inte alltid en dans på rosor

Inte alltid en dans på rosor

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-09-05
 • ISBN: 9789137151540
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.