ANNONS

Uppslag ur Johanna Schaibles bilderbok Det var en gång och blir så mycket mer som ges ut av Lilla Piratförlaget. Foto Johanna Schaible: Ruben Holliger

Lilla Piratförlaget ger ut unikt bilderboksprojekt – samproduceras på nio språk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Schweiziska konstnären Johanna Schaibles annorlunda bilderbok Det var en gång och blir så mycket mer ges ut av Lilla Piratförlaget.

I en koordinerad samproduktion trycks bilderboken Det var en gång och blir så mycket mer av debutanten Johanna Schaible på nio olika språk. Lilla Piratförlaget är bokens originalförlag och förvärvade de internationella rättigheterna redan år 2019.

Förlagschef Erik Titusson upptäckte boken genom dPictus utställning The Unpublished Picturebook Showcase, ett forum där illustratörer får skicka in outgivna bokprojekt. Av 350 deltagande projekt korades Johanna Schaibles verk till den stora vinnaren.

– Ett urval av bidragen ställdes sedan ut på bokmässan i Frankfurt – där fick jag syn på Johanna Schaibles hemmagjorda exemplar. Det var en häftig upplevelse, alla förläggare drömmer om att hitta något som man inte sett förut, något nytt som ändå känns självklart – precis så är Det var en gång och blir så mycket mer, säger Erik.

Det är en speciell bilderbok både tematiskt och formmässigt. I ett pressmeddelande skriver förlaget: ”Det var en gång och blir så mycket mer tar med läsaren på en otrolig resa genom tiden. Boken börjar i den avlägsna dåtiden, stannar till i det flyktiga nuet, och fortsätter leda oss in i framtiden. Som ett timglas minskar även bokens sidor gradvis ner till nuets mittuppslag, för att sedan öka igen till den enorma framtid som ligger framför oss.” 

– Jag fick tag i Johanna Schaible på plats i Frankfurt och vi bestämde oss för att samarbeta. Snabbt insåg vi att det skulle finnas flera förlag som skulle vilja ge ut en så pass ovanlig och vacker bok. Men i och med att alla uppslag i boken har olika format så är det en extremt komplicerad tryckprocess. Så vi har skrivit avtal med förlag runt om i världen där vi hållit i trycket och levererat färdiga böcker till respektive land.

Alla nio utgåvorna av Johanna Schaibles bilderbok. Foto: Lilla Piratförlaget

Enligt Erik Titusson är det ovanligt att ett svenskt förlag förvärvar internationella rättigheter till en utländsk titel. 

– Men inte första gången för oss – vi vill samarbeta med de allra mest intressanta illustratörerna. Det spelar inte så stor roll var de bor. Vi har också ett internationellt nätverk som gör att vi kan nå ut med böckerna till olika språk.

Han berättar att det har varit en extremt komplicerad tryckprocess, då bokens form är så speciell. 

– Lite skämtsamt kan man säga att jag har fått en ökad förståelse för varför böcker sedan Gutenberg inte byter sidmått från uppslag till uppslag. Det är också komplicerat att koordinera transporter till olika hamnar runt om i världen, inte minst under pandemin.

Uppslag ur bilderboken Det var en gång och blir så mycket mer. Foto: Lilla Piratförlaget

Johanna Schaible skrev först en tysk version, sedan en engelsk, och Lilla Piratförlaget arbetade med båda versionerna. Den svenska texten är översatt av Gunilla Halkjaer Olofsson från tyska.

Hade Johanna redan från början en tydlig idé för boken eller har ni vidareutvecklat den tillsammans med henne?
– Ja, hon hade en tydlig idé. Men att gå från hennes skisser till färdig bok har varit ett roligt och kreativt arbete. Det tog ungefär ett år att vidareutveckla boken från att vi möttes i Frankfurt, säger Erik.

Johanna Schaible är född 1984 och bor och är verksam i Bern i Schweiz, där hon har studerat på Lucerne School of Arts and Design. Hennes verk rör sig längs gränserna mellan konst, illustration och design, och har ställts ut i flera delar av världen. Det var en gång och blir så mycket mer är hennes första bilderbok. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »