ANNONS

Jhumpa Lahiri har beskrivit engelskan som "en hårig illaluktande tonåring". Arkivbild: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Författaren Jhumpa Lahiri hittade ny röst på italienska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanska författaren Jhumpa Lahiri fortsätter sitt språkbyte till italienska. När hennes nya roman nu ges ut i USA, ”Whereabouts”, är det hennes första skönlitterära verk skrivet på italienska som hon sedan själv översatt till engelska.

Jhumpa Lahiri växte upp i USA som barn till föräldrar som flyttat dit från Indien. Efter att i 15 år varit författare på engelska, därtill Pulitzerbelönad, började hon byta språk till italienska som hon kände sig mer hemma i. Uppväxten var som att befinna sig ”på en lingvistisk ö” har hon berättat i en intervju med TT.

I sin första bok på italienska, In other words om själva språkbytet, beskriver hon engelskan som ”en hårig illaluktande tonåring” medan italienskan vaggar henne som en nyfödd, skriver NY Times.

Den nya romanen Whereabouts gavs ut i Italien med titeln “Dove mi trovo” 2018, då Jhumpa Lahiri också presenterade den själv muntligt på italienska.

På svenska finns Lahiri utgiven med titlar som Med andra ord, Sankmark och Främmande jord.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL