Krav på fler kvinnor i dansk litteraturkanon

Tove Ditlevsen är en av de kvinnliga författare som Dansklärarförbundet vill få med i dansk litteraturkanon, uppger SVT. Arkivbild: NTB/TT.

Karen Blixen är ensam kvinna bland de fjorton danska författare som finns med på den lista som danska gymnasieelever ska ha läst innan de tar examen.

Nu har Dansklärarförbundets gymnasiesektion fått nog och tagit fram en lista på andra kvinnliga författare som de tycker borde få en plats, uppger SVT. På den finns bland andra Inger Christensen, Tove Ditlevsen och Suzanne Brøgger.

Den socialdemokratiska barn- och utbildningsministern Pernille Rosenkrantz-Theil har hittills bemött kraven med att inget hindrar att eleverna läser dessa kvinnliga författare – också.

Men enligt Dansklärarförbundets Mischa Sloth Carlsen är det svårt att hinna. Hon framhåller också att listans symbolvärde är starkt.

I Danmark infördes en litteraturkanon av den borgerliga regeringen 2004 och den har varit omdebatterad lika länge. De nya diskussionerna inleddes efter det att en student kritiserade den nuvarande listan med författare i tidningen Politiken i höstas.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL