Tove Ditlevsen är en av de kvinnliga författare som Dansklärarförbundet vill få med i dansk litteraturkanon, uppger SVT. Arkivbild: NTB/TT.

Krav på fler kvinnor i dansk litteraturkanon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Karen Blixen är ensam kvinna bland de fjorton danska författare som finns med på den lista som danska gymnasieelever ska ha läst innan de tar examen.

Nu har Dansklärarförbundets gymnasiesektion fått nog och tagit fram en lista på andra kvinnliga författare som de tycker borde få en plats, uppger SVT. På den finns bland andra Inger Christensen, Tove Ditlevsen och Suzanne Brøgger.

Den socialdemokratiska barn- och utbildningsministern Pernille Rosenkrantz-Theil har hittills bemött kraven med att inget hindrar att eleverna läser dessa kvinnliga författare – också.

Men enligt Dansklärarförbundets Mischa Sloth Carlsen är det svårt att hinna. Hon framhåller också att listans symbolvärde är starkt.

I Danmark infördes en litteraturkanon av den borgerliga regeringen 2004 och den har varit omdebatterad lika länge. De nya diskussionerna inleddes efter det att en student kritiserade den nuvarande listan med författare i tidningen Politiken i höstas.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL