Kapstadens universitetsbibliotek skadades svårt i branden. Foto: Nardus Engelbrecht/AP.

Anrikt bibliotek i Kapstaden svårt skadat i brand

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Universitetsbiblioteket i Kapstaden har skadats allvarligt av en brand. Dramatiska bilder på eldslågor inifrån biblioteket chockerade studenter, akademiker och författare som har material i biblioteket, skriver The Guardian.

Bibliotekets läsesal är totalförstörd, enligt bibliotekschefen Ujala Satgoor. Även om det inbyggda brandskyddet stoppade elden från att sprida sig till alla delar av byggnaden, är delar av de värdefulla samlingarna förstörda, uppger hon. Exakt vad och vilka blir dock inte klart förrän det är säkert att gå in i byggnaden igen.

”Jag skriver det här meddelandet i en känsla av djup sorg och förtvivlan över förlusten” skriver hon på Twitter.

Det drygt 200 år gamla Jaggerbiblioteket rymmer bland annat ovärderligt material från anti-apartheidrörelsen. En del av detta är dock digitaliserat, skriver The Guardian. I samlingarna finns även illustrationerna till Rudyard Kiplings ”Djungelboken” samt kartor, teckningar och insamlade historier från områdets ursprungsbefolkning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL