Gabriella Ullberg Westin. Foto: Ola Axman

5 spännande romaner med verklighetsanknytning – Gabriella Ullberg Westin tipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Gabriella Ullberg Westin som skrivit serien Morden i Hudiksvall tipsar om fem spänningsromaner som handlar om aktuella ämnen.

Aktuella händelser har blivit något av författaren Gabriella Ullberg Westins specialitet. Förra boken Ett enda andetag, som grundade sig i hennes bacillskräck och handlade om virus, blev skrämmande lik verkligheten när pandemin bröt ut.

Nu är hon snart aktuell med en historia om den omtalade kryptovalutan bitcoin, som blir allt hetare och med en valutakurs som just nu når toppnoteringar. När vi faller är den sjunde delen i Morden i Hudiksvall-serien. Den handlar om rikedom, fattigdom och en djup önskan om att räcka till. 

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms Universitet och innan hon blev heltidsförfattare arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. Idag lever hon i Stockholm med sin man som är polis och deras två barn.

Här är Gabriellas boktips på temat spänningsromaner med verklighetsanknytning:

Striden om Dimön av Mariette Lindstein

”Om den unga journalisten Julia Frisk som lovat sig själv att aldrig någonsin träffa sektledaren Franz Oswald igen, men deras vägar möts när de får en gemensam fiende som hon förstår att bara en sådan som Franz kan rå på. Ska hon våga ta hjälp av honom? Boken är uppbyggd som klassisk bladvändarspänning med täta cliffhangers. Språket är fantastiskt och ger ett enormt flow i läsandet. Mariette Lindstein har som säkert de flesta känner till en stark verklighetsförankring i att leva i sekter med manipulerande ledare, och förutom i denna bok är temat sekter aktuellt just nu i och med att händelserna i Knutby för sjutton år sedan lyfts upp på nytt.”

Striden om Dimön

Striden om Dimön

Goda grannar av Mattias Edvardsson

”En historia om Micke och Bianca som flyttar in i nytt kvarter, till synes perfekt, men i takt med att de lär känna grannarna kommer obehaget och katastroferna smygande. Mattias Edvardsson är en favorit och för mig är Goda grannar aktuell för att grannar alltid finns där, tills de flyttar, och när nya flyttar in har man ingen aning om vilka de nya är och vad de bär på för bagage. Mattias Edvardssons styrka är förmågan att skriva psykologiskt spännande, det känns som om man befinner sig mitt i rummet där scenerna utspelar sig, och det är vansinnigt spännande och det går inte att sluta läsa.”

Goda grannar

Goda grannar

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-06-17
 • ISBN: 9789137154862

Norr om Beirut av Anna Tell

”Handlar om polisen och förhandlaren Amanda Lund som kopplas in i ett ärende där mystiska dödsfall och försvinnanden som verkar ha något gemensamt med kopplingar till Afghanistan och Libanon. Anna Tell skriver så initierat och verklighetstroget att det känns som att detta skulle kunna hända på riktigt. Polisarbete, internationellt och miljöbeskrivningar så bra att man kan känna de varma vindarna och smaken av den kryddstarka maten i Beirut. Och det är grymt spännande såklart!”

Norr om Beirut

Norr om Beirut

En perfekt affär av Björn Rietz

”En historia om en riskkapitalist med uppgift att åka till Melbourne och lägga ner ett stort sjukhus som en del i en gigantisk bulvanaffär. På plats i staden får han en massiv hjärtattack och hamnar på just det sjukhuset. Det ger honom dubier kring hans mål med resan, men hans kolleger vill till varje pris genomföra affären. Björn Rietz var en för mig okänd författare som jag missat om jag inte fick ett tips av en vän, vilket jag är oerhört tacksam för. Även denna bok är extremt initierat skriven, superspännande och det känns som om den utspelar sig här och nu i vår samtid.”

En perfekt affär

En perfekt affär

 • Förlag: Kaunitz-Olsson
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-09-10
 • ISBN: 9789189015210

Noelia och spelet av Caroline Engvall

”Sticker in en spänningsbok för barn 9-12 år om Noelia som älskar att gejma online med sina kompisar, särskilt snygge Alex. Men obehagliga saker händer i spelet och Alex blir också konstig. Noelia vill berätta för sin mamma, men hon har fullt upp med annat. Caroline Engvalls bok är hyperaktuell för alla föräldrar med barn som spelar online och fungerar superbra som diskussionsunderlag för att underlätta och hjälpa barn att inte bli lika utsatta på nätet.”

Noelia och spelet

Noelia och spelet

 • Förlag: Boksmart
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-02-14
 • ISBN: 9789198634396
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL