ANNONS

Axel Lindén tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2020. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet

Aftonbladets litteraturpris 2020 till Axel Lindén

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och litteraturvetaren Axel Lindén, som skrivit Fårdagboken och Tillstånd, tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2020. 

Axel Lindén belönas med Aftonbladets litteraturpris om 50 000 kronor. Han är född 1972, doktor i litteraturvetenskap och debuterade 2017 med Fårdagboken. Hans andra och senaste bok Tillstånd kom ut i början på 2020.

Juryns motivering: ”Aftonbladets litteraturpris för 2020 tilldelas ett författarskap som tar sig an vår tids största frågor genom att vända sig bort från centrum och alla litterära salonger, mot glesbygden, djuren, skogen och självtvivlet. Den senaste boken Tillstånd är en angelägen och bitvis underskruvad betraktelse över motvallsliv i barrskogsbältet, med en spännvidd från innehållet i en ’palmoljevaniljdröm’ till Migrationsverket, författad på en prosa som envist snitslar sin egen väg mellan genrernas rågångar. Aftonbladets litteraturpris tilldelas Axel Lindén.”

Aftonbladets litteraturpris har delats ut årligen sedan 1957 och ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”. Årets jury bestod av Karin Pettersson, Anna Andersson, Jack Hildén, Sven Anders Johansson, Petter Lindgren och Sinziana Ravini. 

Tidigare vinnare:

2011 Aase Berg
2012 Johannes Anyuru 
2013 Andrzej Tichý 
2014 Ida Linde 
2015 Jila Mossaed 
2016 Eija Hetekivi Olsson 
2017 Tove Folkesson 
2018 Sami Said 
2019 Lina Wolff

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL