Denna artikel sponsras av författare/förlag

Elin Iderström spontanköpte 16 bikupor – släpper bok om tiden som nybliven biodlare

Elin Iderström. Foto: Pressbild

Boken Elins bin – om biodling, honung, bivax och business handlar om allt en nybörjare kan vilja veta om biodling och innehåller personliga texter och bilder från Elin Iderströms första tid som biodlare.

För några år sedan sadlade Elin Iderström om. Hon är utbildad socionom och hade jobbat som socialsekreterare, men insåg att hon ville byta bana. Tillsammans med sin familj hade hon flyttat ut på landet utanför Karlstad, och hon ville tillbringa mer tid hemmavid och ägna sig åt mer naturnära sysslor.

– Jag längtade efter mer kreativitet, framförallt att skriva. Så jag läste en utbildning inom media och kommunikation och startade därefter eget som kommunikatör och skribent.

Tanken om att en dag skaffa honungsbin hade länge legat och grott, trots att hon inte hade någon erfarenhet av biodling. Så plötsligt en dag för ungefär två år sedan lade en före detta granne ut en annons att han sålde hela sitt biföretag med 16 kupor och all utrustning. 

– Jag tänkte i två minuter, sedan bestämde jag mig, säger Elin. Det var väldigt spontant, men alla stjärnor stod rätt på något vis. Jag hade lite extra tid över om dagarna och kunde lägga in biodling som en del i mitt företag, vilket var avgörande för att det skulle fungera.

Att sälja honung var en tydlig affärsidé, men ganska snabbt insåg Elin att det fanns andra möjligheter kring biodlingen, som bivaxprodukter och kurser.

Elin uppskattar att hon får runt 150–200 kilo honung om året.

– Det säljer slut snabbt. Att sälja honungen har varit det enklaste, intresset är jättestort för att köpa den typen av lokalproducerade, klimatsmarta produkter.

Vilken har varit den största utmaningen?
– Det svåraste, men också det roligaste, är att försöka förstå sig på bina och deras rytm under året. Att se vad de behöver – det är väldigt främmande att försöka läsa av insekters behov. Jag känner mig fortfarande som en nybörjare. Jag läste någonstans att det tar fem år innan man börjar känna sig ordentligt varm i kläderna. Däremot börjar jag känna mig ganska trygg med bina.

Elin gick en biodlarkurs när hon satte igång, något hon rekommenderar alla att göra – det är värdefullt att få praktisk erfarenhet och ett nätverk av andra biodlare. Hon hade också hjälp av flera handböcker, men hon saknade att läsa något ur ett nybörjarperspektiv, att verkligen börja från scratch. 

Med tanke på hennes yrke som skribent blev det naturligt att hon själv dokumenterade sina erfarenheter längs resans gång. Det blev till boken Elins bin – om biodling, honung, bivax och business, där hon delar med sig av känslan av osäkerhet, nervositet, eufori och glädje som en ny biodlare kan uppleva.

– Biodling är ett intresse som verkligen ligger i tiden. Det blir fler och fler biodlare, och fler kvinnliga biodlare. Min gissning är att fler får upp ögonen för att det är en klimatsmart hobby som ger en klimatsmart produkt. Vi blir mer medvetna och engagerade i frågor som rör klimatförändringar och biologisk mångfald.

En personlig anledning till att Elin ville börja med biodling var att få in mer frisk luft och rörelse i vardagen – sådant som är viktigt för välmåendet. Hon beskriver det också som att hon känner sig knuten till naturen och omgivningen på ett nytt sätt, som en liten kugge i kretsloppet.

Hon vill peppa de som är sugna på att skaffa bin att våga satsa.

– Det är en hobby som bygger på att man skaffar sig kunskap, vill man börja ska man vara medveten om att man har ett stort ansvar. Men det är verkligen inte omöjligt att lära sig. Och det är helt fantastiskt att ta hand om dessa små varelser och ett äventyr att lära sig!

Om författaren

Elin Iderström bor på landet utanför Karlstad i Värmland med sin man och tre barn. Sedan två år tillbaka delar familjen sin trädgård med en halv miljon honungsbin, då Elin spontant köpte ett helt litet biodlingsföretag. Elin arbetar som skribent och kommunikatör inom hållbarhet, sociala frågor, natur och trädgård.

Elins bin : Om biodling, honung, bivax och business

Elins bin : Om biodling, honung, bivax och business
Författare
Medverkande
Förlag Roos & Tegner
GenreJord- och skogsbruk
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor174
Vikt608 gr
Utgiven2021-03-26
SABQdfk
ISBN 9789189215351

 

Drömmer du om att bli biodlare?

Det här är Elin Iderströms högst personliga introduktion till biodling. Den tar avstamp i när Elin plötsligt stod med sexton bikupor i sin trädgård och en lång lista på basala nybörjarfrågor. Då hjälper det inte att man desperat googlar och får tio olika svar. Så med samma entusiasm som Elin tog sig an bina började hon dokumentera och analysera sina framgångar och bakslag under de första åren som biodlare. Resultatet blev boken Elins bin; om biodling, honung, bivax och business och här guidas läsaren från de första nervösa blickarna in i bikupan till den första sålda burken med nyslungad honung och den saliga lyckan av att ha trädgården full av surrande och pollinerande nya vänner. Boken är späckad med fakta, tips, foton, råd och instruktioner för den som också vill följa med på det stora äventyr som bina bjuder på, dvs det meningsfulla i att vårda en liten, liten varelse, så viktig för oss och hela vår omvärld.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se