ANNONS

Story House Egmont förnyar globalt licensavtal med Disney

Marika Bark, Business Area Director Kids, Story House Egmont. Foto: Pressbild.

Det började för 70 år sedan med Kalle Anka. Nu har Egmont och Disney skrivit på ett nytt licensavtal för barntidningar och tecknade serier i både tryckta och digitala format.

Avtalet innefattar både tryckt och digitalt innehåll för de största Disney-licenserna inom barntidningar. Portföljen innefattar ledande globala varumärken såsom Frost, Disneyprinsessor, Nalle Puh, Disneys Pixar-filmer och de klassiska Disneykaraktärerna Kalle Anka och Musse Pigg, skriver Egmont i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt stolta över att ha förnyat våra licensrättigheter tillsammans med Disney och därmed kan fortsätta vår långvariga relation och framgångssaga som varat i mer än 70 år, säger Torsten Bjerre Rasmussen, VD på Story House Egmont.

Redan 1948 erhöll Egmont licensen för att utveckla och publicera Walt Disneys berättelser och tecknade serier i Norden, inklusive den populära figuren Kalle Anka. Det där allra första numret är eftertraktat. Nyligen försökte en samlare sälja sitt exemplar för 138 000 kronor på Tradera, men högsta budet stannade på 113 000 kronor.

ANNONS

Sedan dess har samarbetet utökats till flera länder inom Europa och i över 70 år har Egmont och Disney haft ett nära och starkt samarbete kring Disney-varumärkena och mellan sina kreativa team.

Den nordiska mediekoncernen Egmont har genom divisionen Story House Egmont (tidigare Egmont Publishing) en stark position på den europeiska marknaden för barn- och serietidningar. Utgivningen och försäljningen är omfattande med mer än 38 miljoner sålda barntidningar om året i totalt 26 länder.

– Vi är glada över att kunna fortsätta vår långvariga licensrelation med Disney och ser väldigt mycket fram emot att skapa fler engagerande och lustfyllda läsupplevelser genom Disneys fantastiska varumärken och karaktärer, säger Marika Bark, Business Area Director Kids på Story House Egmont, i samma pressmeddelande.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

En av utmaningarna framåt blir givetvis balansen mellan tryckta och digitala medier. Runtom i världen har digital distribution av tecknade serier testats de senaste tio-femton åren. Här i Sverige finns ett antal av Egmonts titlar i digitala magasintjänster som Readly och Ztory (ägs av Storytel) och givetvis i egna appen Flipp.

Licensavtalet omfattar 26 länder: Tyskland, Schweiz, Österrike, Storbritannien, Irland, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Bulgarien, Kroatien, Serbien, Bosnien & Hercegovina, Slovenien, Montenegro, Makedonien, Turkiet och Kina.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL