Kulturminister Amanda Lind presenterar ytterligare stöd till kulturen. Foto: Jessica Gow/TT.

Nytt stöd till inställda evenemang och krisstöd till kultursektorn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kultursektorn får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor.

– Varje människa som lämnar kultursektorn är en förlust, säger kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.


ANNONS


Hon utlovar där ytterligare kris- och återhämtningsstöd för 2021 på 1,3 miljarder kronor.

Regeringen vill också införa ett helt nytt stöd på 3 miljarder för evenemang som tvingas ställa in. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden. Tanken är att stödet ska kunna ges för evenemang som planeras för perioden juli–december 2021.

– Regeringens ambition är att stimulera arrangörer att planera för smittsäkra arrangemang, säger Amanda Lind.

Stödet gäller inte bara kultursektorn utan är tänkt att vara bredare. Det kan handla om konserter, teaterföreställningar, utställningar, festivaler och andra liknande kulturevenemang, mässor och marknader, evenemang inom det civila samhället, samt idrotts- och andra sportevenemang.

Stödet måste dock få grönt ljus av EU-kommissionen innan regeringen kan fatta beslut.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag.
Stödprenumeration Supporter Flex från 10 kr/mån (du väljer belopp) Det finns även årsprenumeration och swish

ANNONS

Stora behov

TT: Hur länge kan regeringen stötta kulturbranschen?
– Så länge pandemin påverkar kulturlivet så behöver vi på olika sätt jobba för att stötta upp. Kulturen fyller en så grundläggande funktion i vårt samhälle, säger Amanda Lind.

TT: Hur långt räcker stödet?
– Jag hoppas att stödet ska kunna stötta så många verksamheter som möjligt, säger Amanda Lind.

– Men vi vet att behoven är stora.

Amanda Lind flaggar också för att detta inte är de sista stöden som hon kommer att behöva presentera.

– Jag vill vara tydlig med att krisen inte kommer att gå över med det här krispaketet – eller med nästa, säger hon.


ANNONS


Stöttats tidigare

Branschen fick 2,5 miljarder kronor i stöd under 2020 och ytterligare 1 miljard avsattes i budgeten för så kallat uppstartsstöd, med förhoppning om att pengarna skulle hjälpa kulturaktörer att komma på fötterna igen.

I december aviserades mer stöd som skulle fördelas i början av 2021. När den första ansökningsomgången för stöd stängdes från Kulturrådet, som fördelar en del av pengarna, hade myndigheten fått in ansökningar som omfattar över 3 miljarder. Till sitt förfogande har myndigheten 620 miljoner kronor att fördela.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det kultur- och nöjesbranschen, som – de branschspecifika krisstöden borträknade – fått mest stöd per anställd via åtgärder som till exempel korttidspermitteringar.

Restriktioner kvar

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade på onsdagen att rådande restriktioner, med ett publiktak på högst åtta personer, ligger kvar i mer än en månad, fram till 3 maj.

Beskedet kom inte oväntat, men sätter press på en redan hårt pressad kulturbransch. Flera stora evenemang – som Lollapalooza, Storsjöyran och Håkan Hellströms konserter på Ullevi – som skulle ägt rum i sommar har flyttats till 2022.

Text: Ann Edliden/TT, Maria Davidsson/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL