ANNONS

Idag kl 13 får vi veta vem som får årets Almapris

Byst av Astrid Lindgren i hennes lägenhet, där förra årets Almapris tillkännagavs. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Det är dags för årets Almapris – världens största litteraturpris för barn och unga. I år är 262 kandidater nominerade från sammanlagt 68 länder.

Blir det Roald Dahls hovillustratör Quentin Blake, en svensk författare som Ilon Wikland eller kanske en läsfrämjande organisation? På årets lista över nominerade till Almapriset finns 262 kandidater varav 69 är helt nya på listan. De är författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare som har föreslagits av olika internationella nomineringsorganisationer.

Kandidaterna kommer från hela världen, och i år återfinns också nominerade från länder som Afghanistan, Albanien, Dominikanska republiken, Mongoliet, Nigeria och Zimbabwe. Men det är Storbritannien som har flest namn på listan, 20 stycken. Näst flest har Sverige med 14 kandidater, däribland Pija Lindenbaum, Jakob Wegelius och Monika Zak.

Förra året gick priset till den sydkoreanska illustratören Baek Heena, som alltså fick fem miljoner kronor i prissumma. Heena gavs ut på Trasten i Sverige, ett av få förlag som har specialiserat sig på översatt barnlitteratur.

ANNONS

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De tio senaste årens Almapristagare:

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

2011 Shaun Tan, Australien

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL